Geleceğin iPhone'una ilk adım

Apple'ın yeni patenti, geleceğin iPhone'larının çok farklı olacağının sinyalini veriyor!

ads ads ads ads
18/02/2012
Milliyet

ads
Geleceğin iPhone'una ilk adım

Apple'ın ortaya çıkan patente göre, geleceğin iPhone'larının göz hareketlerini algılayan ve buna tepki veren sanal 3D arayüzüne sahip olacak. Patenti alınan yeni teknoloji aynı zamanda kullanıcının parmaklarının ekranın arkasındaki boşluklara ulaşmasıyla ekranın arkasında gizli dünya deneyimi de yaratacak.

Kinect-stili yüz tanımalı 3D hareket algısı ve ortam ışığı farkıyla çalışma prensibini harmanlayan yeni teknolojide, ekran göz hareketlerinizi ve baktığınız yerleri tanımlayarak ona göre tepki veriyor. Simgeler gibi objeler de ortam ışığının ekrana düşme açısına göre arkalarında gölge bırakıyorlar ve hiper-realistik 3D deneyimi oluşturuyorlar.

3D göz-takip teknolojisinin kullanımı, yepyeni bir oyun deneyimi yaratabilir ya da yeni ve değişik kullanıcı arayüzleri görebiliriz. 3D arayüz, kullanıcının gözlerinin, sensörler tarafından takip edilmesi ve baktığı noktaların tanımlanmasıyla gerçek-zamanlı olarak kontrol edilebilecek. Entegre edilecek kinect-stili sensörler iPhone'un mekansal pozisyonuyla ilgili bilgileri kullanarak, "sanal 3D işletim sistem ortamı" adı verilen üç boyutlu kullanıcı arayüzünde ekranın arkasında başka bir boşluk daha yaratacak.





3D gibi davranan objeler...

Apple, ekranı kutuların içindeki "peerlar" etrafında döndürmenizi sağlayan üç boyutlu kullanıcı arayüzü "bento box"u şöyle tanımlıyor: "Sanal 3D işletim sistemini ekrana gömülü "bento box" form faktöründe kılmak mümkün. [...] Kullanıcı cihazı çevirdikçe, "bento box"un içindeki bağımsız "cubby hole(küçük delik)"lerin içine bakabilecekler. Ön-kamerayı kullanarak kullanıcının gözlerini takip edip "spot ışığı" efektlerini kullanabilir. Örneğin, bu spot ışığı efektlerinden biri, kullanıcının baktığı yer "parlama" efektiyle belirtilebilir."

Patent, işletim sistemi ortamındaki sanal objelerin "arkasını" nasıl görebileceğini tanımlıyor. Objeler sadece 3D gibi gözükmüyor, 3D gibi davranıyorlar. Patent, ekran-içinde-parmak konseptini de tanımlıyor.

Pozisyon sensörleri pusula, ivme ölçer, GPS modülü ve gyrometre içerebilir. Optik sensörler de, yüz tanımlaması için görüntü sensörü ve video kamera kullanabilir.

Patente göre, bu üç boyutlu kullanıcı arayüzü telefonlara, tabletlere, taşınabilir müzik oynatıcılarına, televizyonlara, oyun cihazlarına, dizüstülere ve masaüstü sistemlere uygulanabilir. 

18/02/2012 15:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Geleceğin iPhone’una ilk adım
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.