Genç: Bir ay boyunca Genel Kurul’a katılmayanların vekilliği düşecek

ads ads ads ads
07/11/2018

ads
Genç: Bir ay boyunca Genel Kurul’a katılmayanların vekilliği düşecek

Meclis’te devamsızlık sağlayan milletvekillerine yeni bir öneri hazırlanıyor. Öneriye göre bir vekil bir ay süresince izinsiz veya özürsüz Genel Kurul toplantısına katılması halinde vekilliği düşecek. Öneriye göre, devamsızlıkta da ödenek kesintisine gidilecek.

Halkın Partisi milletvekilleri Mesut Genç ile Gülşah Sanver Manavoğlu Meclis iç tüzüğünde değişiklik önerisinde bulunacak.

Birinci Boyut’a konuk olan HP İskele Milletvekili Mesut Genç, hazırladıkları Meclis İç tüzük değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Mesut Genç, bir milletvekilinin görevinin yasama yapmak ve Meclis çalışmalarına katılmak olduğunu belirterek, “Meclis’te tüm milletvekillerinin görevi aynı ve aynı maaşı alıyor. Bir vekil görevine gelmediği zaman bunun bir bedeli olmalı. Burası ne ilkokul, ne de ortaokuldur. Bize yakışan bir şekilde vekillik görevini Genel Kurul toplantılarına katılarak yapmaktır” dedi.

“Emek vermeyen vekil ile emek veren vekil neden aynı maaşı alsın”? diye sonra Genç, bu amaçla meclise bir öneri hazırladıklarını söyledi..
Meclis iç tüğüzünde ön gördükleri değişiklikle Meclis oturumunun ilk yoklamasına gelmeyenin o gün eksik sayılacağını anlatan Genç, bir yasama yılı içerisinde izinsiz ve özürsüz olarak Genel Kurul birleşimine fazla toplantılara katılmayan milletvekillerinden maaş kesintisine gidileceğini söyledi.

Genç, “hazırlanan çalışma içerisinde, kesintisiz olarak izinsiz veya özürsüz Genel Kurul çalışmalarına gelmeyen milltevekilleri, meclis başkanı tarafından uyarılarak, divan kararıyla, hukuk ve siyasi işler komitesi’nde vekilliğinin kaldırılması ile ilgili görüşme yapılacak ve komite bu konud ahazırladığı öneriyi Genel Kurul’a sunacak. Kısacası, bir vekil bir ay boyunca, izinsiz ve özürsüz genel kurula gelmediği takdirde vekilliği düşecek” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu rutin toplantılarının ayda 8 kez olduğuna dikkati çeken Genç,”bir vekil, iki hafta süresince izinsiz meclise gelmeyecek ve bir aylık maaş alacak. Bu doğru mu diye sordu”?
Söz konusu öneride Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ve komite çalışmalarında milletvekillerinin söz hakkında da düzenlemeye yaptıklarını ifade eden Genç, “söz hakkını siyasal parti başkanları ve grup başkan vekilleri için bir saat milletvekilleri için 30 dk olarak düzenledik”dedi.

Mesut Genç, nisap sorununa, Genel Kurul’da ve komite aşamasında vekillerin konuşma sürelerine ve vekillere öngörülen ceza sistemi uygulamasına ilişkin Meclis iç tüzük değişikliğini önümüzdeki hafta Cumhuriyet Meclisi Başkanına sunacaklarını ve ivediliğini isteyeceklerini söyledi.

07/11/2018 16:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: meclis, genel kurul, mesut genç
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.