Geniz eti büyümesi gelişim geriliğine yol açabilir

ads ads ads ads
06/04/2016

ads
Geniz eti büyümesi gelişim geriliğine yol açabilir

Burnumuzun arkasında ve boğazımızda yer alan geniz eti, çocuklarda gelişim geriliklerine ve ağız ve diş yapısında bozulmalara neden oluyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Altunizade Polikliniği’nden KBB uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Erol, çocuklarda gelişim gerilikleri başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan geniz eti ve bademcik büyümesi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Erol, şunları söyledi:

“Burnumuzun arkasında bulunan geniz eti ve boğazımızda yer alan bademcikler adenoid dokulardır. Bunlarla birlikte birkaç adenoid doku daha, solunum ve gıda yoluyla ağız ve burnumuzdan giren mikropları tutarak hastalık yapmasına engel olurlar.

Bu dokuların iltihaplanması sonucu bademcik ve geniz eti enfeksiyonları oluşur. Çocukluk yaşlarında özellikle 3-5 yaşları arasında daha sık görülür. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yutma zorluğu, konuşma güçlüğü, öksürük, burun akıntısı gibi belirtiler gösterir.

Enfeksiyona neden olan mikroplardan A grubu beta hemolitik streptokoklar ciddi kalp hastalıkları, böbrek ve eklem hastalıklarına yol açabilir. Yüksek ateşle seyrettiği için çocuklar havale geçirebilir.”

Önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir

Geniz eti ve bademciklerin sık iltihaplanması, ailesel nedenler sonucu büyük olması ya da büyümesinin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Erol, “Geniz eti ve bademcik büyüklükleri, uykuda solunum bozukluğuna, çocuğun gelişim geriliğine, ağız ve diş yapısında bozulmalara ve orta kulak iltihaplarına yol açabilir.

Hastalıkların tedavisinde enfeksiyonun aktif olduğu dönemlerde enfeksiyonla mücadele, antibiyotikler, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler gerekir. Enfeksiyonlar sık tekrarlarsa (yani yılda 4-5 kez veya 2 yıl boyunca her yıl, yılda 2-3 kez akut bademcik iltihabı), ya da büyüklüğüne bağlı olarak yukarıda saydığımız solunum zorluğu şikâyetlerine yol açmışsa cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekir. Bu durumlarda mutlaka KBB uzmanına başvurulmalıdır” dedi. 

06/04/2016 12:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Geniz eti büyümesi, sağlık, gelişim geriliği
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.