Gezegeni yapay olarak soğutma fikri!

ads ads ads ads
13/01/2019

ads
Gezegeni yapay olarak soğutma fikri!

Her fırsatta vurgulanıyor. Yeterli önlem alınmaması halinde biyo çeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerindeki canlı türlerinin yarısı bu yüzyıl sonuna kadar yok olabilecek.

Bir yandan iklim değişikliği tehdidiyle mücadelede isteksiz görünen sanayileşmiş ülkelere ve tüm insanlığa etkilerinin en aza indirilmesi konusunda çaba harcamaları çağrısı yapılırken bir yandan da bilim dünyası hemen hemen her alanda çözümler üretmenin yolunu arıyor.

Herkese Bilim Teknoloji dergisinde oldukça ilginç bir yazıya yer verildi bu hafta.

Gezegeni yapay olarak soğutmak. Nasıl fikir ama? Bu konuda süregelen büyük bir proje var. Adı SCOPEx. Açılımı Stratosferik Kontrollü Yörünge Saptırma Deneyi. Bilim insanları tebeşir tozuna benzer parçacıkları stratosfere püskürtecekler sonra da nasıl dağıldığını inceleyecekler.

Gezegeni yapay olarak soğutma fikri!

Bilim dünyası bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı bu parçacıkların güneş ışınlarının bir kısmını uzaya geri yansıtarak gezegenimizi soğutabileceğini düşünüyor; bir kısmı ile bu uygulamanın istenmeyen sonuçlar doğuracağından ve sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarını baltalayacağından endişeli.

Fotosentez konusunda da bazı çalışmalar mevcut. Zira gezegenimiz artan nüfusu beslemekte zorlanıyor. Buna bir de küresel iklim değişikliğini eklediğimizde işler vahim bir noktaya doğru gidebilir. Bu yüzden daha fazla boy atan ve daha çok mahsul verebilecek bitkilerin olması hiç de fena fikir değil.

Denemeler şimdilik tütün bitkisi üzerine. Ama çerçeve genişletilebilir. Öte yandan bunun olası ekolojik sonuçları da var. Ayrıca genleri ile oynanmasının insan sağlığı üzerindeki yansımaları da henüz bilinmiyor. Bakalım bilim insanları bizlere ne gibi çözümler ile gelecek hep beraber bekleyip göreceğiz.

13/01/2019 18:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Gezegeni yapay olarak soğutma fikri!, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.