Gizlice kullanıcılarının konumlarını izleyen Google, 391 milyon dolar ödeyecek

Google; kullanıcıları, konum izlemeyi kapattıkları halde takip etmeye devam ederek tüketici gizliliği anlaşmasını ihlâl etiği için 40 eyalete toplam 391,5 milyon dolar ödeyecek.

ads ads ads ads
15/11/2022

ads
Gizlice kullanıcılarının konumlarını izleyen Google, 391 milyon dolar ödeyecek

Teknolojik gelişmeler yaşandıkça tüketici gizliliği de daha önemli hale gelmeye başlıyor. Birbirinden büyük teknoloji şirketleri son yıllarda kullanıcı verilerinin gizliliğini ihlal ederek skandallara imza atmış ve hatta bu yüzden yargılanmıştı.

Bir başka tüketici gizliliği sorunu da Google’da yaşandı. Dünya devi, yaptığı hatayı rekor bir ödemeyle telafi etmeye çalışacak. 391,5 milyon dolar ödeme yapmayı gerektiren sorun ise Google’ın, kullanıcıların konum bilgilerini şirketle paylaşmamayı seçmesine rağmen hâlâ bu bilgileri almasıyla başlıyor.

“KURNAZ VE ALDATICI”

Şimdiye kadarki en büyük tüketici gizliliği anlaşmasıyla sonuçlanan soruşturma, Oregon ve Washington tarafından ortaklaşa yürütüldü. Oregon Başsavcısı Ellen Rosenblum şunları söyledi: “Google, yıllardır kullanıcılarının gizliliği yerine kâra öncelik verdi. Kurnaz ve aldatıcı oldu. Tüketiciler, Google’da konum izleme özelliklerini kapattıklarını düşündüler, ancak şirket, hareketlerini gizlice kaydetmeye ve bu bilgileri reklamverenler için kullanmaya devam etti.”

Bir Google sözcüsü ise, “Son yıllarda yaptığımız iyileştirmelerle tutarlı olarak, yıllar önce değiştirdiğimiz eski ürün politikalarına dayanan bu soruşturmayı çözdük” dedi.

KULLANICILARA EK BİLGİLENDİRMELER YAPACAK

Anlaşmanın bir parçası olarak Google, gelecek yıldan itibaren konum izleme açıklamalarını ve kullanıcı kontrollerini iyileştirmeyi kabul etti. Anlaşmaya göre; Google, konumla ilgili hesap ayarını her açtıklarında veya kapattıklarında kullanıcılara ek bilgiler gösterecek.

Bir blog gönderisinde Google, kullanıcıların konum geçmişlerini, web ve uygulama etkinliği ayarlarını kolayca kapatmalarına ve geçmiş verilerini tek bir basit akışta silmelerine olanak tanıyan yeni bir kontrol sağlayacağını da belirtti.

Ayrıca Google, yeni hesaplar oluşturan kullanıcılara web ve uygulama etkinliğinin ne olduğu ve hangi bilgileri içerdiği konusunda daha ayrıntılı bir açıklama sunmayı planlıyor. Şirket, yakın zamanda hesaplarına yeni konum geçmişi verileri eklememiş kullanıcılar için konum geçmişi verilerini silmeye devam edeceğini de söyledi.

Google, geçtiğimiz ay da konum verilerini kullanıcıların izni olmadan toplayarak kullanıcıları aldattığını iddia eden ayrı bir davayı çözmek için Arizona eyaletine 85 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Google ayrıca şu anda Washington, Texas ve Indiana’dan bir dava ile karşı karşıya.

15/11/2022 14:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Google, teknoloji, konum
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.