Google, Duygu Asena'yı unutmadı...

Google’dan Duygu Asena için Doodle! İşte Duygu Asena kitapları ve sözleri… Duygu Asena kimdir?

ads ads ads ads
19/04/2019

ads
Google, Duygu Asena'yı unutmadı...

Bugün Google'ı açan kullanıcılar sürpriz bir Doodle ile karşılaştı. Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena'nın bugün doğum günü. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google Duygu Asena'yı doğum gününde unutmadı ve Doodle ile andı. Peki Duygu Asena kimdir? İşte hayat hikayesi ve eserleri...

Türkiye’de kadın hareketinin en önemli isimleri arasında gösterilen Duygu Asena bugün Doodle oldu. Duygu Asena 19 Nisan 1946'da İstanbul’da doğdu. Dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Google bugün Doodle’ına Duygu Asena’yı taşıdı. Doodle’ı gören insanlar Google’ın Doodle’ı Duygu Asena kimdir sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte Duygu Asena’nın hayat hikayesi ve kitapları…

DUYGU ASENA KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70'lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

​1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena'nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan'da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.

Duygu Asena, 30 Temmuz 2006'da beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

Yayınlanan kitapları sırasıyla:

Kadının Adı Yok, 1987

Aslında Aşk da Yok, 1989

Kahramanlar Hep Erkek, 1992

Değişen Bir Şey Yok, 1994

Aynada Aşk Vardı, 1997

Aslında Özgürsün, 2001

Aşk Gidiyorum Demez, 2003

Paramparça, 2004

DUYGU ASENA SÖZLERİ

“Bir kez ve çok güçlü acı çekmek, yaşam boyu kronikleşmiş acıyı çekmekten daha kolaydır.”

“Özgürlük kimseye bir zararın olmadan canının istediğini yapabilmektir. Ahlak; o da kimseye bir zararı olmadan yaşayabilmektir.”

“İnsan yaşamında eksik olanı, ‘her şey’ sanıyor.”

19/04/2019 09:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Google, Duygu Asena, Doodle!
MANŞETLER

HK MAGAZİN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.