Gribi ilaçsız geçirmenin formülü

ads ads ads ads
17/12/2017

ads
Gribi ilaçsız geçirmenin formülü

Kış aylarının gelmesiyle grip vakaları da artmaya başladı. Öksürük, akıntı, halsizlik gibi şikâyetleri beraberinde getiren gribal enfeksiyon, kış aylarında her yaştan insanın ortak sıkıntısı. Ancak evde kolaylıkla hazırlayacağınız bitkisel çaylarla gribal enfeksiyonlara karşı korunabilir ya da öksürük gibi şikâyetlerden ilaçsız kurtulabilirsiniz. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Başkanı Eczacı ve Farmakognozi (doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal, gribi ve öksürüğü ilaçsız geçirmenin formülünü açıkladı. Bu bitkisel çaylar, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu, bronşit tedavisinde etkili... Prof. Kartal "Ekinezya, kuşburnu, tıbbı nane, tarçın kabuğu, ıhlamur, kekik ve adaçayı bitkileri bu sihirli çayın şifası" diyor. İşte grip ve öksürüğe karşı bitkisel çay formülleri:

DEMLENİLMELİ Mİ KAYNATILMALI MI?
"Bitkisel çaylar en eski ve en basit ilaç şekli olarak biliniyor. 1600'lü yılların başında ilk kez Çin'den Avrupa'ya seyahat eden denizcilerin bildiğimiz siyah çay için kullandıkları 'çay' terimi sonraki yıllarda çok yaygınlaştı" diyen Prof. Dr. Murat Kartal, tıbbi çay olarak kullanılan bitki veya bitkisel ürünlerin belirli kalite standartları taşıması gerektiğini de vurgulayarak şöyle konuştu: "Uçucu yağ taşıyan tıbbi nane, melisa, adaçayı, dağçayı, ıhlamur, papatya, lavanta, anason gibi çaylar hazırlanırken kaynatılmış su çok kısa süre bekledikten sonra demlenmeli, ağzının kapalı olması, hazırlandıktan hemen sonra içilmesi önemlidir. Kabuk, kök, sert tohum ve meyve gibi bitkiler ise kaynatılmalıdır" bilgisini verdi. Demlik ve fincanların porselen veya cam olması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Kartal "Özellikle kaliteli ve hijyenik olması önemlidir. Su kullanmadan hemen önce kaynatılmalı ve sertlik derecesi 1-4 arası olmalıdır. Tıbbi çaylar, demlendikten sonra soğumadan ılık ılık ve yudum yudum içilmeli, asla diğer güne bırakılmamalıdır" dedi.

'BİTKİSEL İLAÇLAR REÇETELENDİRİLMELİ'
Birçok hastalığı ilk aşamada bitkisel ilaçlarla tedavi etmenin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Kartal, hekimlerin bitkisel ilaçları bilmesi gerektiğini belirterek, "Hekim kullanılacak her türlü ilacın etki ve yan etkilerini değerlendirerek bitkisel ilacı mı yoksa diğer ilaçları mı kullanacak karar verecektir. Hekim bitkisel ilaçları bilmeli, öğrenmeli; gerektiğinde reçete etmelidir. Eczacı da bu ürünlerin halka ulaştırılmasında ve halk sağlığının korunmasında en önemli sağlık danışmanı görevini yürütmelidir. Bitkisel ilaçlar, uygun doz ve sürede kullanıldıklarında etkili ve güvenlidir" dedi. Fitoterapinin bir bilim dalı olduğunu ve tıpta uzmanlık alanı olarak yerini aldığını da söyleyen Prof. Dr. Kartal şöyle devam etti: "Eczacılık fakülteleri farmakognozi ana bilim dallarında fitoterapi eğitimleri yüksek lisans düzeyinde uzun yıllardır verilmektedir. 27 Ekim 2014'te Resmi Gazete'de geleneksel ve tamamlayıcı tıp yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından, insan sağlığına yönelik geleneksel ve tamamlayıcı 15 farklı tıp uygulama yöntemi belirlendi. Bu yöntemleri uygulayacak kişilerin eğitimi, bu yöntemlerin uygulanacağı sağlık kuruluşlarının çalışma usul ve esasları düzenlendi."

GRİP ÇAYI
 Ekinezya Yaprak-Çiçek: 50 gram
 Kusburnu Meyvesi: 30 gram
 Tıbbi Nane Yaprağı: 10 gram
 Tarçın Kabuğu: 10 gram

NASIL KULLANILIR: 100 gram olarak hazırlanır. Her defasında 2 gram (1 tatlı kaşığı) karışım üzerine 150 ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir. Günde 3 kez, enfeksiyon riski söz konusu ise günde 4- 5 kez içmek gerekir. En az 10 gün düzenli olarak kullanılmalıdır.

ÖKSÜRÜK KESEN ÇAY
Terletici, balgam söktürücü ve yatıştırıcı etkisi var.
 Ihlamur Çiçeği 50 gram
 Adaçayı Yaprağı 40 gram
 Kekik 10 gram

NASIL KULLANILIR: 100 gram olarak hazırlanıyor. Her defasında bir tatlı karışığı kurutulmuş karışım üzerine 1 su bardağı (150 ml) kadar taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Günde 4-5 kez içilebilir. Uzun süre kullanılabilir.

17/12/2017 10:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: grip, ilaç, çay
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.