Günay: Ülkemizde sinemayı destekleyecek bir kurum yok
23/05/2023












Kültür, Sanat ve Yaşam-Meltem Hasipoğlu
Haber Kıbrıs Kültür, Sanat ve Yaşam’ın bu haftaki konuğu Müge Günay. Günay ile Kıbrıs’ta tiyatro ve sinemayı konuştuk.
SORU: Sizi tanıyabilir miyiz?
MÜGE GÜNAY: Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisiyim. Tiyatro eğitimim için gittiğim Türkiye’de tiyatro, dizi ve sinema projelerinde rol aldıktan sonra adaya geri döndüm. 6 kısa film yönettim. Her biri uluslararası festivallerden seçki veya derece aldı. 5 yıl önce adadaki sinema ve televizyon sektörünün gelişmesi ve ilerlemesine katkı sağlamak için Kıbrıs Türk Sinema Televizyon Derneği’nin kurulmasında öncü oldum. Bu bağlamda, Uluslararası SİNEVİZYON Film Festivali’ni başlattık. Şu an festivalin KKTC organizasyon başkanlığını yürütüyorum, aynı zamanda kısa film çekmeye niyetlenen gençlere destek oluyorum.
2-Sizi kısa festival filmlerinizle tanıdık. Yönetmen olarak sürdürmekte olduğunuz çalışmalarınız var mı?
MÜGE GÜNAY: Artık kısa film çekmiyorum. Web TV kanalındaki bir programın yönetmenliğini yapıyorum. Bundan sonra çekeceğim film uzun metraj olacaktır. Bu da maliyet sorununun çözülmesine bağlı.
SORU: Kıbrıs Türk Sinema Televizyon Derneği Kurucusu ve Başkanı, aynı zamanda da Uluslararası Sinevizyon Film Festivalinin Başkanısınız. Festival çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
MÜGE GÜNAY: Bu sene festivalin 5.’si düzenleniyor ve bu yıl “Kubilay Cicibaba” ödülleri sahiplerini buluyor. Festivali, adada sinemanın gelişmesine katkı sağlayan büyüklerimize saygı amacıyla her yıl bir emekçimizin adına düzenliyoruz. Ayrıca bu sene başvuru gelirinin tümü Altın Patiler’e verilmiştir. Festivalin hem adada uluslararası film festivali eksiğini kapaması hem kısa veya belgesel film çekimlerinin desteklenmesi hem de bir büyüğümüzün adını yeni nesillere duyurmak en büyük arzumuzdur. Ayrıca, bunun sosyal sorumluluk projesi haline gelmesi en büyük temennimizdir. Ülkemizin adını bugüne kadar 98 ülkede duyurduk. Daha da büyümek için jüri üyelerini uluslararası seçmeye karar verdik. Uluslararası belirlenen festival jürisinde bu sene İspanya, Türkiye, KKTC, İran, Estonya ve Azerbaycan’dan üyelerimiz bulunmaktadır.
SORU: Kıbrıs Türk Sinema sektörü festival filmleri dışında dünyaya pek açılamıyor. Sizce bunun nedeni nedir? Sizin sektöre katkı sağlayacak öneri ya da projeleriniz nelerdir?
MÜGE GÜNAY: Bir ülkede sinemanın gelişmesi öncelikle o ülkenin devlet politikasına bağlıdır. Sanatı, sinemayı, sporu teşvik eden ülkelerin sinemaları gelişir. Ne yazık ki bizim ülkemizde sinemayı destekleyecek bir daire/kurum/kuruluş bulunmamaktadır. Bu da yüksek maliyetler gerektiren ticari kaygıları olan sinema filmlerinin çekilmesine engel teşkil etmektedir. Sanat filmleri ticari kaygıdan uzak olduğu için daha bağımsızdır ve içerik bakımından uluslararası birçok ülkede seçkiler alabilir. Ancak gişe geliri olamayacak film, sinema salonlarında gösterime girememektedir. Gişe kazancı sağlayabilecek bir film de yüksek maliyettedir. Bu nedenle daha düşük bütçelerle çekilebilen ancak konusu itibarıyla değerli olan filmlerimiz festivallerden başarıyla çıkmaktadır. Vizyona girebilecek nitelikteki ticari filmler ise, baştan bütçe yetersizliği nedeniyle rafa kaldırılmaktadır. Bu noktada öneri öncelikle devlet büyüklerimizedir; Sinemanın gelişmesi için acilen bir daire kurulmalı ve yeterli bütçe sağlanmalıdır. Bu noktada, bu bütçenin de adil bir şekilde dağıtılması önemi çok büyüktür!
SORU: Oyunculuk eğitimi almak neden önemlidir? Oyuncu olmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olabilir?
MÜGE GÜNAY: Oyunculuk, senaryoda yazan bir karakterin analizinin yapılarak ortaya çıkartılması veya canlandırılması aynı zamanda bu duygunun izleyiciye aktarılmasıdır. Oyunculuk eğitimleri danstan şana, karakter analizinden senaryo yorumlamaya, diksiyondan temel sahne eğitimine, kamera açılarından ölçeklerine, etiğe kadar birçok konuda kişinin kendini geliştirmesini sağlar. Eğitim almamış bir kişi senaryoyu sadece okur ve belki diyalog ezberler ancak mizansen daha önemlidir. Kişinin kamera açılarını bilmesi, oyunculuğunu kısması, karakteri ortaya çıkartması, sahnedeki duruşu, sesini kullanması ve daha birçok detay bu eğitimlerde verilir. Bu nedenle eğitimi olmayan kişilerin başarılı olması çok da kolay değildir. Ne sadece yetenek kendi başına önemlidir, ne de dış görünüş. Oyuncu olmak isteyenlere en önemli tavsiyem iyi bir gözlemci olmaları, karakter biriktirmeleri ve kesinlikle bir eğitim alarak kendilerini geliştirmeleridir.
