Güney Kıbrıs’ta maymun çiçeği hastalığıyla ilgili toplantı yapıldı

ads ads ads ads
24/05/2022

ads
Güney Kıbrıs’ta maymun çiçeği hastalığıyla ilgili toplantı yapıldı

GKRY sağlık yetkilileri, Kıbrıs'ın Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) yönergelerine uygun olarak hazırlandığını açıklayarak, olası bir maymun çiçeği hastalığıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda geniş kapsamlı bir toplantı düzenledi.

Cyprus Mail’de yer alan habere göre ECDC, hızlı tanımlama (test), yönetim, temas takibi ve maymun çiçeği (MPX) pozitiflerinin rapor edilmesini önerdi.

ECDC Pazartesi günü yayınlanan en son MPX risk değerlendirmesinde , “Ülkeler temas izleme mekanizmalarını, teşhis kapasitelerini güncellemeli, çiçek hastalığı aşılarının, antivirallerin ve kişisel koruyucu ekipmanların sağlık profesyonelleri için kullanılabilirliğini gözden geçirmeli” dedi.

Rum sağlık bakanlığı basın yetkilisi Konstantinos Athanasiou, Kıbrıs'ta şu anda çiçek aşısı bulunmadığını, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerin ihtiyaç halinde AB ülkeleri  talebini karşılayabileceklerini söylediklerini söyledi. Ancak adanın çok ciddi vakalar için iki antiviral tedavisi var.

Sağlık yetkilileri ayrıca Kıbrıs'ın MPX testi yapma kapasitesini veya örneklerin yurtdışına gönderilmesi gerekip gerekmediğini de tartıştı.

Salı günkü toplantının Perşembe günü daha derinlemesine bir tartışma ve sunum için zemin hazırladığını da sözlerine ekledi.

ECDC, MPX'in insanlar arasında kolayca yayılmadığını belirterek "Mevcut salgında, erkeklerle seks yapan erkekler arasında teşhis edilmiş insan vakalarının baskınlığı ve bazı vakalarda ortaya çıkan lezyonların doğası hastalığın cinsel ilişki sırasında bulaşmış olabileceğini gösteriyor. Çoğu vakanın hafif semptomları var ancak küçük çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Vakaların yakın temaslıları, bir vakaya son maruziyetten itibaren 21 güne kadar semptomların gelişimi için kendi kendini izlemelidir. Şiddetli hastalık riski yüksek olan yakın temaslılar çiçek hastalığı aşısı sunmadan önce dikkatli bir fayda/risk değerlendirmesi yapılması gerekir” dedi.

İngiltere şimdiye kadar 57 MPX pozitif tespit etti ve yaklaşık 100'ü dünya çapında onaylandı.

24/05/2022 15:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.