Güney Mesarya'da Dev Proje Hayata Geçiyor!

ads ads ads ads
28/02/2013
TAK

ads
Güney Mesarya'da Dev Proje Hayata Geçiyor!

Güney Mesarya’da 17 bin nüfusa hizmet verecek olan sosyal tesislerin temeli törenle atıldı.

Beyramudu ile Türkmenköyu arasında yer alacak olan Güney Mesarya Sosyal Tesisleri, Avrupa Birliği ve Beyarmudu Belediyesi’nin mali katkılarıyla, Beyarmudu Belediyesi tarafından yürütülecek.

2 etapta tamamlanması planlanan projenin yaklaşık 1 milyon 290 bin Euro olan maliyetini 700 bin Euro’su Avrupa Birliği, 590 bin Euro’su da Beyarmudu Belediyesi tarafından karşılanacak.

2013 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenen 1’inci etapta; sinema ve tiyatro altyapısı da sunan konferans salonu, seminer ve toplantı salonu, ikinci etapta ise açık hava aktivite alanları, 100 çocuğun aynı anda oynayabileceği oyun alanı, açık pazar, festival alanı ve basketbol sahası yer alacak.

Sosyal tesislerin temel atma törenine Başbakan İrsen Küçük, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, AB Program Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer ve bazı belediye başkanları da katıldı.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük törende yaptığı konuşmada, projeyle bölgeye güzel bir tesis kazandırılmış olacağını ifade etti.

Başbakan Küçük, yerel kalkınmanın son zamanlarda hızlandığını belirterek, yerel kalkınmaya büyük önem verdiklerini, bu tip tesislerin köy-kent arasındaki uçurumu kapatma çalışmalarının bir örneği olduğunu söyledi.

Türkiye’nin de katkılarıyla altyapı çalışmalarına büyük yatırımlar yaptıklarını söyleyen Küçük, 3 yıllık ekonomik kalkınma programlarıyla ülke altyapısının geliştirilmekte olduğunu, köy ve kentler arasındaki ulaşım mesafesinin kısaltılmasıyla birlikte köy-kent farkının daha da azalacağını ve köylerin cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.

AB ile birlikte bir çok proje gerçekleştirdiklerini kaydeden Küçük, “İyi bir uyum içine girdik. KKTC-AB ilişkilerinin geldiği nokta eskisine göre çok daha ileridedir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri ve Yerel yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, KKTC’deki belediyecilik anlayışının eskiye göre çok değiştiğini ve belediyelerin beledi hizmetler dışında sosyal ve kültürel hizmetlere de büyük yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, kırsalda kent olanaklarını yaşatmak için büyük çaba verdiklerini, köylerdeki standartları kent standartlarına yaklaştırarak köylerden kente göçü engellemeyi amaçladıklarını söyledi.

Projeye Beyarmudu Belediyesi’nin de maddi katkı koyduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, sosyal tesisin, bütün yaşam dönemlerini kapsayan hizmetleri içereceğini kaydetti.

Ülkenin her tarafında iyileşme olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, kırsalda yaşam standartlarının yükseltilme çabalarına herkesin katkı koyduğunu vurguladı.

VIEZZER

AB Program Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer de, projeyle kırsalda yaşam standartlarının yükseltilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Viezzer, AB’nin, sosyal nitelikli projede Beyarmudu Belediyesi’nin rüyasını gerçekleştirmesine yardımcı olma fırsatı yakaladığını belirterek, projenin Kıbrıs’ın zengin kültürel ve sosyal kimliğinin gelişmesine katkı koyacağını söyledi.

EDİP

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de, projeyle göçün engellenmesinin, halkın sosyal ve kültürel hizmetlere ulaşımının artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Bölgede yaşayan 17 bin kişiye hizmet verecek bir sosyal tesis bulunmadığına dikkat çeken Edip, projenin tamamlanmasıyla birlikte temel bir ihtiyacın karşılanmış olacağını kaydetti.

Edip, 2008 yılında yaptırdıkları kamuoyu araştırmasında en büyük eksiklik olarak sosyal tesisi tespit ettiklerini, 2009 yılında da konuyla ilgili olarak AB’ye başvurduklarını söyledi.

Edip, tesisle birlikte Güney Mesarya’yı kültür ve sanat aktivitelerinde öne çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi.

28/02/2013 17:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkmenköy, beyarmudu, güney, mesarya
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.