Gürcafer: Küçük al-ver ilişkilerinizle ülkeyi ne hale soktunuz!

ads ads ads ads
17/04/2018

ads
Gürcafer: Küçük al-ver ilişkilerinizle ülkeyi ne hale soktunuz!

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  ülkenin sosyo ekonomik planlarının ivedi olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Şu anda ülkede yaşanan kaosun önemli bir nedeni olarak sosyo ekonomik planlarımızın olmamasını gösteren Gürcafer, plan olmadığı zaman herşeyin siyasetçinin iki dudağı arasında olduğu ve ‘al-ver’ ilişkilerinin devreye girdiğini vurgulayarak, siyasetçilere “Bakın bu küçük al-ver ilişkilerinizde ülkeyi ne hale soktunuz!” sözleri ile tepki gösterdi.

Kıbrıs TV’de Hüseyin Ağlamaz’ın hazırlayıp sunduğu Sabah Ajansı programına konuk olan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  önemli değerlendirmelerde bulundu.

Denetleme konusuna değinen Gürcafer, denetimlerin ülkenin bütünlüklü sorunu olduğunu kaydetti. Her alanda denetim konusunda ülke olarak zaafiyetlerimiz olduğunu anlatan Gürcafer, inşaat sektöründe denetimler konusundaki hedeflerini şu sözlerle anlattı:

“İNŞAAT ENCÜMENİ EN ÜST ORGAN OLMALI”

“İnşaat Encümeni’nin yetkilerini ve teknik olarak donanımını artırmak istiyoruz. İnşaat Encümeni Devletten hiç destek almıyor, tamamen bizim bütçemizle dönüyor. Devletten katkı talebimiz de yoktur ancak sadece altyapısı ile ilgili yasal düzenlemeleri yapmasını istiyoruz. Çünkü bu yapı altında bir standart enstitüsü kurmayı hedefliyoruz. Bu enstütü ile yapmayı hedeflediğimiz ülkeye giren tüm inşaat malzemelerinin denetlenmesini sağlamaktır.

İnşaat Encümeni’nin denetçi ve teknik eleman sayısını artırarak da denetimlerin artırılmasını hedefliyoruz.  Ayrıca bu yapının özerk olmasını istiyoruz. Çünkü siyasetçinin kontrolunde olduğun zaman denetim zaafiyetleri ortaya çıkıyor.Bu kurumun bütün inşaat sektörünü her açıdan denetleyen en üst organ olmalıdır.

Ancak bu hedeflerimize tek başımıza hareket ederek ulaşmamız mümkün değildir. Yasama ve yürütme organları ile beraber hareket etmemiz gerekir çünkü ihtiyaç duyulan bir takım yasal değişiklikler vardır. Bunları yasama organı yapacak, yürütme organı ve bizler ise hayata geçmesini sağlayacağız.”

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE YAVAŞ DAVRANILIYOR”

“Öte yandan yapı denetiminin de tüm ülkede hayat bulması son derece önemlidir. 2013 yılında bu konuda alınmış bir Bakanlar Kurulu kararı vardır. Ancak bu kararı sadece Lefkoşa Türk Belediyesi uygulamıştır. Bugün baktığınız zaman en az iş kazasının yaşandığı bölge de Lefkoşa’dır. Bu konu öncelikli olarak ele alınmalıdır çünkü burada söz konusu olan insan hayatıdır.

Duyarlı bireyler ve duyarlı bir sivil toplum örgütü olarak denetlemeler yapılmasının önemini biliyoruz. Ama ülkemizdeki siyasi dalgalanmalar, sürekli iktidarların ve bakanların değişmesi  maalesef mesafe katetmemizi engelledi. Yeni dönemde bir beklentimiz var. İnancımız biraz daha yüksek. Ama bu noktada da yeterince hızlı davranılmadığını söylemek durumundayım.”

“PLANSIZLIK, AL-VER İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Ülkede plansızlığın hakim olduğunu yineleyen Gürcafer, şu anda ülkede yaşanan kaosun önemli bir nedeni olarak sosyo ekonomik planlarımızın olmamasını gösterdi.

Gürcafer, plan olmadığı zaman herşeyin siyasetçinin iki dudağı arasında olduğu ve ‘al-ver’ ilişkilerinin devreye girdiğini vurgulayarak, siyasetçilere “Bakın bu küçük al-ver ilişkilerinizde ülkeyi ne hale soktunuz!” sözleri ile tepki gösterdi.

“GİRNE’Yİ KAYBETTİK, DİĞER BÖLGELERİ KURTARALIM”

Şehir Planlama Dairesi’nin 1985 yılında Girne için bir imar planı hazırladığını söyleyen Gürcafer, hazırlanan imar planı o gün geçmiş olsaydı bugün kilometrelerce sahil ve yeşil alanın halkın kullanımında olacağını vurguladı.

Plansızlığın nelere mal olduğunun ortada olduğunu kaydeden Gürcafer, “. Girne’nin içini kaybettik ama İskele, Karpaz, Güzelyurt, Lapta gibi bölgelerimizi hala kurtarabiliriz. Bizler şimdi doğrunu yapamalıyız ki, gelecek nesillere bize bırakılan gibi kötü bir miras bırakmayalım” dedi.

“KONUT ALACAK YABANCILAR KONUSUNDA HEDEFLER BELİRLENMELİ”

Yabancıların ülkemizden konut edinmesi ile ilgili de kriterler getirilmesi gerektiğinin altını çizen Gürcafer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun da planlanması, bu konuda da bazı kararlar alınması gerekir. Konut edinmek isteyen yabancılar nerelerden konut almalı, ülkeye gelmesini hedeflediğimiz yabancılar kimlerdir? Bu konu ile ilgili pazar çalışması yapılmalıdır. Eğer bu konuda gelişigüzel davranırsak müteahhidim para kazanacak ama ülke kaybedecek. Ülkemizden konut alacak yabancılarla ilgili bakılan tek şey ‘terörist mi?’ ve ‘uyuşturucu kaçakçısı mı?’dır. Bunun dışında bir denetleme yoktur. Ülkemizde yaşayacak insanlarla ilgili bir hedef Pazar belirlemezsek, çantasına para koyan elini kolunu sallayarak gelir. Oysa ki biz, demokrasinin ve gelir düzeyinin yüksek olduğu ülkelerden kişilerin buraya gelip emekliliğini geçirmesini istiyoruz ki bu da ancak sosyo ekonomik kalkınma planları ile sağlanabilir.”

17/04/2018 14:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cafer Gürcafer
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.