Gürcafer: Pandemi Hastanesi konusunda tartışmadan işi bitirmeliyiz

ads ads ads ads
10/04/2020

ads
Gürcafer: Pandemi Hastanesi konusunda tartışmadan işi bitirmeliyiz

Diyalog TV’de Çiğdem Aydın’ın sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, yeni hastane ve ekonomi gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs salgın tehlikesi nedeniyle hayatın durduğunu belirten Gürcafer, sağlık altyapımız gelişmediği sürece normal hayata adım atamayacağımız vurguladı. Gürcafer, bu aşamada pandemi hastanesinin çok önemli olduğunu anlattı.

“Tartışmayı sonlandırıp bu işi bitirmemiz lazım”

Gürcafer şunları kaydetti:

“Bir pandemi hastanesinin yapılması konusunu yetkililerle görüşüyoruz. Ancak hassas birkaç konu vardır. Bunlardan biri ihale mevzuatıdır. Buna hastaneye acil ihtiyacımız var ama bunun sadece ihale mevzuatı 1.5 - 2 ay sürer. Dolayısıyla bu ihale mevzuatını es geçerek nasıl yapılabilir? Nereye yapılacak bu hastane? Sayın bakanla 2 gündür bu konuları görüşüyoruz.

Başka fikirler de vardır. Örneğin, Girne Amerikan Üniversitesi’nin karkas halindeki hastanesinin devlete devredilmesi söz konusuydu. Belki elbirliğiyle ve çok hızlı bir şekilde onun bir kısmı bu amaçla tamamlanabilir.

Cezaevinin pandemi hastanesine döndürülmesi de konuşuldu. Bunlar gibi başka alternatifler de konuşuluyor.

Bir gerçek var ki, bizim bu tartışmayı sonlandırıp bu işi bitirmemiz lazım. Çünkü biz sağlık altyapımızı geliştiremezsek normal hayata dönemeyeceğiz. İşyerlerimizi açamayacağız, ekonomik döngüyü yaratamayacağız. Bunu uzmanlar söylüyor, biz değil…”

“İşyerlerini kontrollü açabilmek için sağlık altyapımızı geliştirmemiz lazım”

“İşyerlerinin kapanması ve insanların kazanmaması halının altına süpürülecek bir konu değil. Ya işyerlerini kapatırsın ama destek olursun ya da kontrollü bir şekilde açarsın. Birinci alternatifimiz mümkün değil çünkü biliyoruz ki para yok. O zaman sağlık altyapımızı geliştirmemiz ve kontrollü bir şekilde iş yerlerini açması lazım. Ama kontrollü bir şekilde açabilmek için çok güçlü bir sağlık sisteminin olması lazım.

Devletin bu işi göğüsleyebilecek bütçesi yok. O zaman bunun bir yolunu bulacağız. Aşı bulunana kadar bununla birlikte yaşamaya alışacağız. Ama en önemlisi sağlık sistemimizi geliştirmemiz.

Pandemi hastanesi ile ilgili alternatiflere bakacağız ama benim kişisel kanaatim mevcut hazır binalardan birini süratli bir şekilde dönüştürmektir.

Vereceğiniz karar veya zaman kaybınız can kaybına neden olabilir. Bunun vebalini kimse kaldıramaz.”

“İnsanlar aç kalırsa kapılarına orduyu dizseniz sokağa çıkarlar”

“Bu pandemi hastanesi konusu hemen çözülmeli. Hemen bir karar üretilmeli ve yarın çalışmalar başlamalı. Çünkü insanlar açlık sıkıntısı çekmeye başlıyor.

Siz bu işi uzattıkça insanlar aç kalacak. İnsanlar aç kalırsa isterseniz orduyu dizin kapılarının önüne, yine de sokağa çıkacaklar.”

“Salgının bittiği gün her şey farklı olacak”

Salgın geçtikten sonra konuşacak çok konuları olduğunu aktaran Gürcafer, salgının bittiği gün her şeyin farklı olacağını belirtti. Gürcafer, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunu herkes söylüyor. Dünyada herkes söylüyor. Bu virüsün önüne geçildiği ve hayatın normalleşmeye başladığı gün, yeni bir yaşam biçimi, yeni bir ekonomik model, belki yeni bir siyasi model dizayn edilecek” dedi.

10/04/2020 16:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cafer gürcafer
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.