Güven sağlanamadı, süreç bitti

4’lü hükümet çalışmalarını güven sorunu bozdu

ads ads ads ads
03/12/2020

ads
Güven sağlanamadı, süreç bitti

Erhürman, hükümet kriz ortadan kaldırılacak diye yeni bir hükümet krizi yaratmak istemediklerini vurguladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a iade etti. Görevi iade etmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Tufan Erhürman, koalisyon hükümeti kurma çalışmaları yürüttükleri partilerle yaşadıkları güven sorunu nedeniyle hükümeti kuramadıklarını söyledi. Erhürman, hükümet kriz ortadan kaldırılacak diye yeni bir hükümet krizi yaratmak istemediklerine işaret ederek, görevi cumhurbaşkanına iade etme kararı verdiklerini açıkladı. Bu aşamada cumhurbaşkanının kendi değerlendirmesini yapacağını ve nasıl bir yol izleyeceğine karar vereceğini ifade eden Erhürman, koalisyon çalışmaları yürüttükleri partileri suçlamayacağını belirtti.

Tufan Erhürman’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Hükümeti kurmak için geçen cumartesi görevlendirdim. 6 partinin ve teknokratların yer aldığı formülü denedik ve partilerle görüştük. Pandemi nedeniyle geniş tabanlı kriz hükümeti önermiştik. Saner görevi verdikten sonra geniş tabanlı hükümet üzerinde çalıştık başarılı olamayacağımızı anlayınca 5 parti başkanıyla yemekte 4l’ü hükümet kurma üzerinde yoğunlaştık. 4 genel başkanın katıldığı toplantılar yaptık.

4’lü koalisyonda teknokrat formülü arayışındaydık. İlkeler üzerinde uzlaşabilmek istedik. Zor bir dönemden geçiyoruz. Ekonomi açısından zor dönemden geçerken bir de güven  sorunu yaşanmasını istemedik.

Eylül ayına kadar süreci götürmek istedik. 4 lü koalisyon görüşmeleri güvenoyu ve sonrasında istikrar göremedik. Daha önce söylediğimiz gibi görevi teslim ettik. Geciktirmedik.

Hükümet krizi varken, yeni bir hükümet krizi yaratılması doğru olmaz. Hükümet boşluğu var ancak bunu doldurmak için güvenoyu alabilecek mi tartışmalarını CTP olarak kabul edilemezdik.

Bakanlık konuşmadık ilkeler ve hükümet formülü üzerinde durduk. Kamuoyunun bilmediği bir şey yok. Koalisyon görüşmeleri kamuoyunda tartışmaya açıldı. Güvenoyu sorunu yaşanabilirdi.

3 partiyi suçlamıyorum bu süreçte YDP’ye de teşekkür ederim.

Ülkede mali değil ekonomik krizi var. Ocak ayından sonra ekonomi ve pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşanacak. Güven ortamının oluşmadığını düşünüyoruz. Bazı vekillerin açıklamaları var. Güvenoyu alınsa bile ileride sorun yaşanacaktı.

Maliye açısından sorun değil Türkiye yardım yapacağını açıklamıştı.

Rakamlar bu sıkıntılı dönemde bile KKTC’nin mahalli geliriyle kendi ayakları üzerinde durabileceğini gösterdi.

Mesele bakanlık başbakanlık sorunu değildi. Benim başbakan olmama talebim olmadı. Görev bendeydi doğal olarak ben olmalıydım. HP, başbakanın bir milletvekili olacağı başkanların kabineden yer almayacağı ve teknokratların olacağı kabine önerisini getirdi.  Bu öneri üzeri üzerinden konuştuk. Bu öneri “Ya bunu kabul edersiniz, ya da burada bu görüşmeler biter” şeklindeydi. Bunu da kabul ettik ve bunun üzerinden ilerledik ancak güven sorununu aşamadık. Güven sorunu yaşanacak bir koalisyon hükümeti kurmak istemedik.

Maraş konusunda CTP’nin duruşu belli. Uluslararası hukuk içinde BM ile işbirliği içinde açılmasını savunduk. Bu konuda tutumumuz net ancak bazı partilerin bizden farklı düşündükleri ortadaydı. Bunun sorun olduğu gerçekti ancak bu konu üzerinde fazla durmadık.

HP’nin İmar planı ve nerden buldun yasasını ret etmedik.

TDP’nin önerilerini de ret etmedik tartışılabilecek önerilerdi. Hükümet protokol üzerinde yer alsın diye değildi.

Bazı vekillerin güvenoyu veremeyeceği konuşuldu.  Bu konuda sıkıntılar olduğu ortadaydı. Bu arada gereksiz konular da gündeme geldi. Bunlardan biri Serdar Denktaş’ın arazi konusuydu. Öğrendik ki arazilerinin iptali 3 Eylülde yapılmış ve bu konuda dava bile açılmış dolayısıyla gereksiz yere gündem yaratıldı.

Derdimiz hükümet krizinden çıkarmaktı ancak bunu yaparken yeni bir kriz yaratmak istemedik. Güven sorunu nedeniyle bu koalisyon hükümetini oluşturamadık”.

03/12/2020 18:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: tufan erhürman
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.