Haberciler, sosyal medya devlerinden hakkını alıyor

Basın kuruluşları, Google, Twitter ve Facebook gibi platformlarda kullanılan haberleri için ödeme almaya başlıyor. ABD, Avustralya ve Almanya’da anlaşmalar yapıldı. Birçok ülke de adım atmaya hazırlanıyor

ads ads ads ads
03/03/2021

ads
Haberciler, sosyal medya devlerinden hakkını alıyor

Sosyal medya platformlarında her gün binlerce haber yayınlanıyor ya da kullanıcılar tarafından paylaşılıyor.

Bu yayınlar, dijital dünyanın yıllık 250 milyar dolara ulaşan reklam gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Ancak bu haberleri hazırlamak için büyük emek ve para harcayan gazeteciler ile basın kuruluşları ise bu pastadan pay alamıyor. Son dönemde dünyada bu haksız durumu düzeltmek için ardı ardına adımlar atılmaya başladı. Konu geçen ay Avustralya Meclisi'nin Google ve Facebook gibi şirketlerin, içeriğini kullandıkları basın kuruluşlarına ödeme yapmasını öngören bir yasa hazırlaması ile yeniden gündeme geldi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu yasaya büyük tepki gösterdi, hatta şirketin bu ülkedeki faaliyetini durdurabileceğini söyledi. Ancak daha sonra yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlandı ve Facebook kullanılan haber içerikleri için Avustralya'daki Private Media, Schwartz Media ve Solstice Media ile ön anlaşmalar imzaladı.

Murdoch imzaladı

Google ise tüm dünyada birçok basın kuruluşunun bağlı olduğu, Rupert Murdoch'a ait News Corporation ile ABD'de anlaşma imzaladı. Bu yayın grubunun haberleri, Google'ın yeni habercilik platformu “News Showcase” alanında yer alacak. Şirketin ödeyeceği miktar ise açıklanmadı.

Son anlaşma haberi ise pazartesi günü Almanya'dan geldi. Facebook, haber paylaşım hizmeti için Die Zeit, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt ve Tagesspiegel gibi yayın kuruluşları ile anlaşma sağladı. Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada'da da teknoloji devlerinin yayıncılara ödeme yapması için yasal düzenlemeler hazırlanıyor. Türkiye'de ise henüz bu yönde atılan bir adım yok.

03/03/2021 09:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Haberciler, sosyal medya, facebook, twitter
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.