Hafta sonu uykusundaki tehlike

Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları hafta sonunda yaşadığımız uyku düzeni değişiminin vücuda büyük zarar verdiğini ve kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 11 arttırdığını belirledi.

ads ads ads ads
09/08/2017

ads
Hafta sonu uykusundaki tehlike

‘SOSYAL JET LAG’ RİSKİ

Amerikalı araştırmacılara göre ‘sosyal jet lag’ adı verilen ‘hafta içinde erken kalkarken haftasonunda geç yatıp geç kalkmak’ sağlığınızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Sleep adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma 984 yetişkin üzerinde yapıldı. Üniversitede araştırma asistanı olan Sierra Forbush, “Hafta sonunda uyku alışkanlıklarını değiştirmek biyolojik saatinizi mahvedebilir” görüşünü dile getirdi.

DİYABET RİSKİ DE VAR

Baylor Üniversitesi’nden Dr Michael Scullin ise düzenli uykunun günlük hayat için önemini vurgularken, “Uyku düzeniniz bozuksa bu planlama, karar alma ve hataları düzeltme durumlarında sizi olumsuz etkiler” dedi. Öte yandan, Chicago Üniversitesi’nden uyku bozuklukları uzmanı Dr. Esra Tasalı’nın başında olduğu bir başka araştırma, 4-5 saatlik uykuyla kalanlarda diyabet riskinin yüzde 16 oranında arttığını gösterdi.

09/08/2017 09:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Arizona Üniversitesi, Hafta sonu uykusu, gazetehaberleri
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.