Hamburger zinciri ırkçılık tartışmasının ortasında kaldı

ads ads ads ads
17/05/2017

ads
Hamburger zinciri ırkçılık tartışmasının ortasında kaldı

Türklerin yoğun yaşadığı Mannheim'da bir fast food zincirinde Almanları zengin semte, Türkleri ise yoksul semte yönlendiren ilan tartışma yarattı.

Almanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mannheim bölgesinde hizmet veren bir McDonald’s şubesi büyük bir tartışmanın merkezinde kaldı.

Mannheim yerel basınına göre toplamda 3 lokanta işleten Manfred Büch, sahibi olduğu şubelerden birini kapatma arifesinde diğer restoranlarının reklamını yaptı. Hem Türkçe hem de Almanca olarak lokantanın kapandığını ve müşterilerin diğer şubeleri tercih etmesi gerektiğini ilan eden Büch, Almanca olan ilanda daha nezih bir semtte yer alan lokantanın krokisini verdi.

Fakat Türkçe ilanda potansiyel müşterilerini Mannheim’ın daha varoş bir bölgesine yönlendiren Büch, özellikle sosyal medyada büyük tepki çekti. Twitter’da Büch’e sert tepkilerde bulunan bazı kullanıcılar, bu afiş krizini Nazi rejimine benzetti. Bir başka kullanıcı ise fast food zincirini ırkçılık yapmakla suçlarken, “Demek ki Türkler varoş mahallelerde yaşıyor, Almanlar ise nezih semtlerde yaşıyor” yorumlarının yapılmasına sebep oldu.

BÜCH KENDİNİ SAVUNDU AMA…

Büch ise, “Bizim 25 yıldır farklı uluslardan çalışanlarımız oldu ve hiçbir gün ırkçılık suçlamalarına maruz kalmadık. Şu an böyle bir zan altında kalmak çok üzücü” dedi. Die Welt gazetesine konuşan Büch, “Böyle bir olayın başıma geleceğini hayal bile edemezdim” derken posterlerin bir Türk şirketi tarafından yapıldığını dile getirdi.

Mannheim Belediyesi Göçmen Komitesi ise durumdan dolayı duydukları endişeyi dile getirdi. Komite üyesi Fatih Ekinci, birçok Mannheimlının çok mutsuz olduğunu ve şikayetçi olduklarını söyledi. Ekinci, “Büch’ün kasten yaptığını düşünmüyorum ama onun gibi birçok göçmen ve azınlık çalıştıran birinin bu konuları daha iyi bilmesi gerektiğine inanıyorum” yorumunu yaptı.

McDonald’s uluslararası merkezinden yapılan açıklamada ise bir yanlış anlaşılma olduğu ifade edilirken, “Şube işletmecisinin hızla ilanları kaldırmasını takdirle karşılıyoruz” yorumu yapıldı.

17/05/2017 16:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fast food, Fatih Ekinci, ırkçılık, almanya
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.