Harvard araştırmacıları: Venüs’teki olası yaşam Dünya’dan taşındı

ABD'de yer alan Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, eğer Venüs'te gerçekten bir yaşam varsa, bunun Dünya'nın atmosferindeki mikroorganizmaları toplayan göktaşlarından ileri gelebileceğini öne sürdü.

ads ads ads ads
29/09/2020

ads
Harvard araştırmacıları: Venüs’teki olası yaşam Dünya’dan taşındı

 Araştırmacılar, Venüs'e çarpan göktaşlarının en az 600 bin kez Dünya atmosferini sıyırdığını ve panspermik bir şekilde, Dünya'daki yaşamı Venüs'e taşımış olabileceğini bildirdi. Gökbilimciler, iki hafta önce Venüs atmosferinde fosfin gazına rastladıklarını ve nedenle gezegende yaşam olabileceğini açıklamıştı.Eylül ayının başlarında, MIT, Cardiff ve Manchester Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, Venüs'ün atmosferinde yaşamın varlığını düşündüren fosfin lekeleri tespit ettiklerini açıklamıştı.

O zamandan beri gök bilimciler oksijensiz ortamda çoğalabilen bakteriler tarafından üretilen fosfinin Venüs'teki varlığını açıklayabilmek için çeşitli araştırmalar yürütüyor.

DÜNYA'NIN ATMOSFERİNDEKİ MİKROORGANİZMALAR GÖKTAŞLARI ARACILIĞIYLA VENÜS'E TAŞINDI

Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü tarafından bu kapsamda yapılan yeni bir araştırmada, göktaşlarının uzak geçmişte Dünya atmosferini en az 600 bin kez sıyırdığı ve yüksek irtifa mikroplarını Venüs'e taşımış olabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Abraham Loeb ve Amir Siraj, "Üst atmosferdeki yaşamın  çeşitliliği bilinmemekle birlikte, göktaşları Dünya ve Venüs atmosferleri arasında mikrobiyal yaşamı transfer etme kapasitesine sahip olabilir. Sonuç olarak, olası Venüs yaşamının kökeni temelde dünyasal yaşamdan ayırt edilemez" ifadelerini kullandı.

DÜNYA'DAKİ YAŞAM DA BU ŞEKİLDE BAŞLAMIŞ OLABİLİR

Diğer taraftan, gezegenler arasında asteroitler aracılığıyla yaşamın aktarılması teorisine panspermi adı veriliyor. Yakın geçmişte bilim insanları, Dünya'daki yaşamın bu şekilde başlamış olabileceğini öne sürdü. Çalışmalardan biri, kuyrukluyıldızları, bildiğimiz şekliyle yaşam için "temel unsur" un kaynağı ve taşıyıcısı olduğunu açıkladı.

NASA: ŞEKER MOLEKÜLLERİ İÇEREN İKİ AYRI ASTREOİD BULDU

Bununla birlikte 2019 yılında  NASA, iki ayrı göktaşı üzerinde şeker molekülleri keşfetti. Ardından gezegenlerde yaşamın doğmasında asteroitlerin kritik bir rol oynadığı fikrine çalışmalarında öncelik verdi.

VENÜS'TE OLASI YAŞAM

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) moleküler astrofizikçi ve ortak yazar Clara Sousa-Silva, Venüs'te fosfin keşfine ilişkin yaptığı açıklamadai "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Bu durum olduça önemli, çünkü eğer fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın uzayda çok yaygın olması ve galaksimizde başka birçok yerleşik gezegen olması gerekir" açıklamasını yapmıştı.

Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar ise, Venüs'ün atmosferindeki uzaylı yaşamın varlığını doğrulamak için çalışırken, fosfin gazının Venüs'e özgü olmadığına dikkat etmenin önemli olduğunu vurguladı. Ancak, araştırmacılar, Venüs'teki yaşamın göktaşlarından kaynaklandığı ortaya çıksa bile, aynı durumun Dünya'daki yaşamın ortaya çıkışı için de geçerli olduğu aktardı.

Öte yandan, Dünya'nın en yakın gezegen komşusu Venüs, yapı olarak Dünya'ya benzese de ondan çok daha küçük ve ısıyı hapseden kalın ve zehirli bir atmosfere sahip. Gezegendeki yüzey sıcaklıkları, kurşunu eritecek güçteki 471 santigrat dereceye kadar yükseliyor.

29/09/2020 16:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Harvard, venüs, dünya
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.