Herkese ders olsun diye idam edilecek!

Çin, kendi kurduğu şirketle kısa sürede ülkenin en zengin kadınlarından olan Vu Ying’e verilen idam cezasını tartışıyor.

ads ads ads ads
10/02/2012
Milliyet

ads
Herkese ders olsun diye idam edilecek!

Çin, kendi kurduğu şirketle kısa sürede ülkenin en zengin kadınlarından olan Vu Ying’e verilen idam cezasını tartışıyor.

Ulusal basındaki haberlere göre, 2007 yılında şirket hesaplarında usulsüzlük tespit edilen Vu Ying’in tutuklanmasıyla başlayan süreç, Vu’nun Halk Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmasıyla devam etti.

Vu, daha sonra kararı temyize taşımış fakat neticesinde karar değişmemişti. Yüksek mahkeme, son olarak cezayı onadı ve genç kadının infazına karar verdi.

Vu Ying’in yargılanma süreci beş sene boyunca, halk arasında ve birçok alandan uzman tarafından yazılı ve görsel medyadan sosyal paylaşım sitelerine kadar geniş bir alanda, gerek sosyolojik gerekse etik açıdan birçok tartışmaya sebep olmuştu.


Kendi kurduğu şirketle kozmetik sektörüne atılan, buradaki başarısının ardından holding kuran Vu, 2006’da servetinin zirvesine ulaşmıştı.

Vu, 2007’de şirket hesaplarında yapılan incelemede usulsüzlük yaptığı tespit edilerek önce müebbet, ardından da idamdan yargılanmıştı. Son olarak cezanın infazı kesinleşti ve ülkede 11 kişiye 100 milyon doları aşkın borcu olan Vu Ying’in, davanın hakiminin belirttiği gibi "Herkese ders olması" için idam edileceği açıklandı.

Halk, genel itibariyle cezanın aşırı olduğunu düşünürken, uzmanlar, Çin’deki kredilendirme sistemi, kişisel tasarrufların yatırımda kullanılması gibi konuların tekrar gözden geçirilmesi gerektiği görüşünde.

Halkın Gündemi Gazetesine konuşan ekonomist Mao Yüvu, "Para kullanılmalı.

Çin’de halk parasını bankada tutuyor. Para piyasaya çıkmıyor. Bu da ufak ve orta ölçekli işletmelerin nakit sıkıntısı çekmesine neden oluyor. Vu Ying de nakit sıkıntısı çekiyor ve bankaya başvuruyor. Kredi alamıyor ya da kredi için bankanın şartlarını sağlayamıyor. Son olarak tefeciye başvuruyor. Tefeciden aldığı paranın yüksek faizlerini ödeyemediği için dolandırıcılık suçundan infazı isteniyor" dedi.

Halk genel olarak bloglarda "cezanın çok ağır olduğu, ekonomik bir suç için idamın ağır kaçtığı" görüşünü paylaşıyor.

Vu Ying’in zehirli ilaç enjekte edilerek infaz edileceği kaydedildi.

10/02/2012 15:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dünyadan ilginç haber, Çin’de idam kararı, Vu Ying
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.