Hindistan Covid-19 savaşında uygulamayı dayatıyor

Hindistan Covid-19 kontak uygulamasını zorunlu hale getirerek, işe gitmek için karantinadan çıkmak isteyen çalışanları uygulama ile takip edecek

ads ads ads ads
06/05/2020

ads
Hindistan Covid-19 savaşında uygulamayı dayatıyor

4 Mayıs’tan itibaren sokağa çıkıp işine gitmek isteyen tüm çalışanların Aarogya Setu uygulamasını kurması ve çalıştırması gerekecek. Kurala uymayanlar içinse cezalar söz konusu olacak.

Dünyada da buna benzer pek çok uygulama bulunuyor ancak bu uygulamaların kullanımı tamamen gönüllülük esasına bağlı. Hindistan’da uygulamanın zorla kullandırılması şimdi endişeleri zirveye çıkarmış durumda.

Uygulama şimdiden 80 milyon kişiye ulaşmış durumda. Ülkedeki toplam akıllı telefon kullanıcılarının sayısı ise 350 milyon. Öte yandan, çalışanların tümünde akıllı telefon bulunmadığı da bulunuyor. Sadece ses iletimi için kullanılan eski telefonlarda da çalışacak bir uygulama hazırlanıyor. Bu telefon kullanıcıları, interaktif sesli arama ile uyarılacak şekilde sisteme dahil olabilecek.

Hindistan Covid-19 planı, dünya aşının tamamlanmasını beklerken, ülkedeki ekonomik sistemi olabildiğince çalışır halde tutmak. Bunu da akıllı telefon uygulaması ile yapmaya çalışıyorlar.

Öte yandan, insanların bir uygulama üzerinden devlet tarafından sürekli takip edilmesi sivil toplum kuruluşları için endişe konusu oluşturuyor. Hükumet, uygulamanın mahrem bilgilere erişmediğini açıklasa da bağımsız Internet Freedom Foundation kurumu, bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığının altını çiziyor.

Dünyada, virüse karşı alınan önlemlerin bir süre daha yoğun şekilde devam edeceği anlaşılıyor. Özellikle uluslar arası seyahat konusundaki yasaklar kalkmadan, dünya ticaretinin ve ekonomisinin yeniden normale dönmesi kolay görünmüyor.
En ağır hasarı alan ABD’de ise silahlı gruplar yasakların kalkması için sokaklarda gösteri yapıyor. Ancak gösterileri düzenleyen grupların liderlerinin de enfekte olup hastalanması, ayrıca dikkat çekiyor.

06/05/2020 10:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hindistan, coronavirüs, covid 19,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.