Hindistan'da İklim Aktivisti Ravi'nin Kefalet Talebi Kabul Edildi

ads ads ads ads
23/02/2021

ads
Hindistan'da İklim Aktivisti Ravi'nin Kefalet Talebi Kabul Edildi

Hindistan'da yeni tarım yasalarını protesto eden çiftçilere yardımcı olmayı amaçlayan belgeyi sosyal medyada paylaştıktan sonra gözaltına alınan aktivist Disha Ravi'nin kefalet talebi onaylandı.

Hindistan mahkemesi kararında, Ravi aleyhindeki delillerin yetersiz olduğunu, mahkemeye sunulan belgelerde söz konusu kişinin "şiddet çağrısı" yaptığına ilişkin bariz bir ifadenin yer almadığını bildirdi.

Kararda, 10 gündür gözaltında tutulan 22 yaşındaki iklim aktivisti Ravi'nin kefalet talebinin kabul edildiği belirtildi.

AKTİVİST, 13 ŞUBAT’TA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ravi, 13 Şubat’ta Bengaluru kentinde gözaltına alınmış ve başkent Yeni Delhi'de mahkemeye çıkarılmıştı.

Polis yetkilileri, Ravi'nin İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in, yeni tarım yasasına karşı çıkan çiftçileri desteklemek amacıyla hazırladığı belgenin "formüle edilmesinde ve yayılmasında" kilit rol oynamaktan gözaltına alındığını belirtmişti.

Ravi'nin 26 Ocak Hindistan Cumhuriyet Bayramı'nda protestocu çiftçileri şiddete teşvik ettiği öne sürülen belgeyi sosyal medyada yaydığını aktaran yetkililer, mahkemenin Ravi'nin belgeyle ilgili bir soruşturmaya yardımcı olması için 5 gün polis gözetiminde kalmasına karar verdiğini kaydetmişti.

Çok sayıda aktivist, gazeteci ve politikacı sosyal medya hesaplarından Ravi'nin gözaltına alınmasına tepki gösteren paylaşımlarda bulunmuştu.

YENİ TARIM YASALARI VE ÇİFTÇİ PROTESTOLARI

Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını ileri sürüyor.

Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.

Yasanın kabul edilmesinin ardından Pencap ve Haryana'dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini başkent Yeni Delhi'ye taşımıştı. Protestolar kapsamında polis ile çiftçiler arasında zaman zaman arbede yaşanıyor.

11 TUR MÜZAKERE SONUÇSUZ KALDI

Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı.

Hükümetin kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.

Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.

Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydedilmişti.

23/02/2021 17:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Aktivisti Ravi, hindistan, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.