Hiyeroglifli Tek Delikli Taş Çapa'nın tanıtımı Girne Kalesi'nde yapıldı
23/05/2025












Dalış hocası Tevfik Camgöz tarafından 2008 yılında denizde keşfedilip 2020 yılında UKÜ tarafından Eski Eserler ve Müzeler Dairesi gözetim ve izniyle karaya çıkarılan "Hiyeroglifli Tek Felikli Taş Çapa" Girne Kalesinde yapılan açılış etkinliği ile tanıtıldı.
Etkinliğe Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nun yanı sıra, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ile Bakanlık ve üniversite yetkilileri katıldı.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi iş birliğinde gerçekleştirilen açılışta konuştu.
Uzun süren bir çalışmanın ürünü olan bu projenin geçmişin hatırlanması ve geleceğe aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ataoğlu, projeye katkı koyan Doç. Dr. Müge Şevketoğlu’na, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne sonsuz teşekkür etti.
Ataoğlu, tarihi değeri yüksek olan Geç Tunç Çağı Hiyeroglifli Tek Delikli Taş Çapa eserinin kültürel mirasa kazandırılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Geçmişimize sahip çıkmak ve onu gelecek nesillere aktarmak bizlerin en büyük sorumluluğudur” dedi.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla yürütülen çalışmalar kapsamında da açıklamalarda bulundu.
Geçmişi gelecekle buluşturmanın bizlerin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Ataoğlu, eski eserlerin yalnızca kültürel bir miras değil, aynı zamanda turizm açısından da önemli bir zenginlik taşıdığını da ifade etti.
Müzeler Haftası boyunca özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür eden Ataoğlu, Geç Tunç Çağı’na ait Hiyeroglifli Tek Delikli Taş Çapa’nın sergilenmesinin, tarihimize bilimsel bir ışık tutacağını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
-Ziba
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba açılış öncesi yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ın geniş bir kültürel miras hazinesine sahip olduğunu, müzeleri tarih ve kültür değeri olarak gördüklerini söyledi.
Ziba, eserin keşfi ve yeryüzüne çıkarılmasında, aynı zamanda konservasyonun sağlanmasında emeği geçen Tevfik Camgöz, UKÜ Arkeoloji ve Kültürel Miras Koruma Merkezi’ne ve Daire çalışanlarına teşekkür etti.
-Nadiri
UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri de, eserin bulunması, yerinden çıkarılması ve konservasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederek, üniversitelerin topluma, bilime ve kültürel mirasa katkı koyan yapılar olduğunu ve böyle kalmaya devam edeceğini söyledi.
Nadiri, bugünkü tanıtım ve açılışın bilim dünyasına, kültür ve turizme hayırlı olmasını diledi.






