Hükümet edenler “ne haliniz varsa görün” tavrını ne zaman terk edecek?

ads ads ads ads
03/03/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Bizim Haber Kıbrıs’ın yakınlarında kapalı işletmeler kategorisindeki bir işletmenin yanından geçerken, normalde her gün karşılaştığımız ama kapanma kararı nedeniyle günlerdir görmediğim işletmecileri binaya girip çıkarken gördüm.

   İşletmecilerin, bir van araçtan eşya indirdiklerini sandım, espri yaptım; “Galiba yakında açılacağınız haberi aldınız hazırlık yapıyorsunuz” dedim.

   “Binaya eşya indirmiyoruz, binadaki eşyaları araca taşıyoruz, kapattık” dediler. “Neden?” diye sormama fırsat vermeden de işletmecilerden birisi; “Daha ne kadar bekleyeceğiz? Dayanmamız mümkün değil. Burasının kirası çok yüksek, mal sahibi parasını istiyor. Para mı kazanıyoruz da kira ödeyeceğiz? Ne kadar cepten yiyeceğiz? Bizden bu kadar” dedi.

   Yani yakınımızdaki bir işletme faaliyetine son verdi, kapattı gitti.

   Her gün böyle kapanmalara, yeni halkalar ekleniyor.

   Ülkeyi yönetenler ve yine bazı başka havada olan kesimler, işin ciddiyetini kavrayabilmiş değil.  

   Birçok sektörün, işletmelerin, küçük esnafın çığlığını duyan yok…

   “Dayanacak gücümüz kalmadı” diyorlar ama çare bulması gerekenler kılını kıpırdatmıyor.

   Toplu taşımacılar sokağa indi “yeter artık” dedi, restorancılar sivil itaatsizlikten söz ediyor “4 Mart son, açacağız” diyor, Eğlence Sektörü İnisiyatifi de sivil itaatsizlik kararı aldı, “Cuma gününe kadar karar üretilmemesi durumunda iş yerlerimizi açacağız” diye açıklama yapıyor.

   Pandemiden etkilenen diğer tüm işletmeler de perişan…

   Sivil toplum örgütleri geçen gün toplandı, “Faiz yasası ve bankalara olan borçların yapılandırılması” konusunu masaya yatırdı.

    Kıbrıs Türk Esnaf Ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (KAR-İŞ), İnşaat Mühendisleri Odası, Kiralık Araç İşletmeciler Birliği (KAİB), Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (KTMMOB), Restorancılar Birliği (RES-BİR), Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB), Birleşik Taksiciler Birliği,  Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği, sorunlarını bir kez daha anlattı.

   Hepsi “bir dokun bin ah işit misali”, sıkıntılarını sıralarken devletin onları ihmal ettiğinden şikayetçi, “Allah’a emanet bir sandalın içerisindeyiz, elimizde kürek de yok, savrulup savrulup gidiyoruz” dediler…

    Ne hibe verilebiliyor ne borçlarla ilgili açılım var ne de kiralarla…

    Örgütler, zaten “Faiz Yasası” yapılmadan “Yapılandırma Yasası” yapmanın çok bir anlam ifade etmeyeceğini söylüyor.

    Devletin alacağından hiçbir zaman vazgeçmediği gibi zamanında ödeme yapılmaması halinde ceza sistemini uygulamaya soktuğunu belirten örgütler, ötelemenin kendilerini bekleyen en büyük tehdit olduğunu, batıp gideceklerini haykırıyorlar.

    İş çevreleri ülkeyi yönetenlerin “ne haliniz varsa görün” tavrı içinde olmasına oldukça tepkili.

   Başbakan Ersan Saner’in Ankara’da imzaladığı protokol kimseyi heyecanlandırmıyor, artık “kağıt üzerindeki planları” kimsenin beklemeye tahammülü ve zamanı yok.

    Hükümetin artık bu konuları gündeme alıp, ciddi ciddi çözüm üretmesi bekleniyor, sürekli demeç verip de sonuç alınmaması sabırların taşmasına neden oluyor.

     Bakıyorum da mağazalar işyerleri yüzde 50’den yüzde 70’e kadar indirimler yapıyor ama yine ilgi yok.

    Yüzde 90 indirim de yapsalar artık fayda etmiyor, halkın bir bölümü iyice fakirleşti, parası kalmadı, karnını doyurma derdinde, diğerleri de önünü göremediği için harcama yapmak istemiyor.

    Evet küresel bir sorun var, evet tüm dünyada sıkıntılar yaşanıyor ama istek, irade ve yetenek olsa bu küçücük ülke bu salgını daha rahat atlatabilirdi.

   Kaynaklar adaletli dağıtılmazsa, alınması gereken tedbirler zamanında alınmazsa, reel sektör yok sayılırsa, talep edilen hiçbir açılım yapılamazsa, sağlık tedbirlerinde de “denetim” yapılamazsa işte böyle çaresizlik içinde çırpınır dururuz.

    Tabii, bu sıkıntılı durumdan çıkmak için gerekli organizasyonu yapmayanlar, açılımda bulunamayanlar bize birçok saçmalık yaşattı, boş gündemlerle de tam bir sinir harbine neden oldu...

    Merak ediyorum, çok daha geniş bir kesim sokağa inerse, istenmeyen şeyler olursa, o zaman suçlu onlar mı olacak, yoksa canı yananları göremeyen ülke yöneticileri mi?

03/03/2021 22:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.