Hürrem Tulga: Sokağa inme zamanı geldi

Hürrem Tulga, Haber Kıbrıs’ta “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

ads ads ads ads
25/02/2021

   Artık halkın birbirine sahip çıkması gerektiğini belirten Tulga, “Birlikte olacağız, hakkımız olanı isteyeceğiz ve alacağız. Sokağa inme zamanı geldi” dedi.

ads
Hürrem Tulga: Sokağa inme zamanı geldi

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga,  geçmişten gelen banka borçlarıyla ilgili davaların gelmeye başladığını belirterek, var olan ve geçmişten gelen borçlarla ilgili hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

    İnsanların geçmişteki cirosuna göre bankadan borç aldığını ifade eden Tulga, salgından sonra işletmelerin yüzde 80’inin ciroları dibe vurduğunu, insanların kazanmadığını, borç ödemek için elindeki tuttuğu parayla geçimini bile sağlayamadığını vurguladı.

   Artık halkın birbirine sahip çıkması gerektiğini belirten Tulga, “Birlikte olacağız, hakkımız olanı isteyeceğiz ve alacağız. Sokağa inme zamanı geldi” dedi.

    Hürrem Tulga, Haber Kıbrıs’ta “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Birbirimize sahip çıkmalıyız”

   Sendika ve odaların yazılı bildiri yayınlamak dışında ortaya bir tepki koymadığı ile ilgili gelen bir izleyici sorusunu yanıtlayan Tulga, “Birbirimize sahip çıkacağız, birlikte olacağız hakkımız olanı isteyeceğiz ve alacağız. Sokağa inme zamanı geldi. Toplumun da bize destek vermesi gerekir” diye konuştu.

“Sorunları biliyoruz ancak görüş ve önerilerimiz alınmıyor”

Açılmanın ardından bazı sektörlerin açılma saatleri ve işleyişi ile düzenleme yapılmasıyla ilgili bir seyirciden gelen soruyu yanıtlayan Tulga, “Esnaf ve Zanaatkarlara sormadan açılma ve kapanmalar yapılıyor. Esnafın işleyişini ve sorunlarını biz biliyoruz ancak masaya çağırılıp görüş ve önerilerimiz alınmıyor” dedi.

“Borçlarla ilgili davalar başladı”

Geçmişten gelen banka borçlarıyla ilgili davaların gelmeye başladığını anlatan Tulga, “Var olan ve geçmişten gelen borçlarla ilgili hiçbir şey yapılmadı. İnsanlar geçmişteki cirosuna göre bankadan borç aldı. Salgından sonra işletmelerin yüzde 80’inin ciroları dibe vurdu. İnsanlar kazanmıyor borç ödemek için elindeki tuttuğu parayla geçimini bile sağlayamıyor” ifadelerini kullandı.

 

“3 ay ötelenen borçları bankalar da tolere etti”

 

    Geçen yıl kapanmanın ardından önce 3 ay ötelenen borçları bankaların da tolere ettiğini ancak artık verdikleri parayı almak istediklerini ve şubat itibarıyla davaların açıldığını ifade eden Tulga, “Bankalar zaten parası olana kredi vermişti. Kredi alanların yüzde 90’ı borçludur. Tedarikçiler ve iş yapanlar dışında en küçüğünden en büyüğüne esnaf zor durumda. Ülkeyi çok zor günler bekliyor” şeklinde konuştu.

 

“Bankalarla anlaşma yapılmadan borçlar ötelenemez”

 

   Bakanlar Kurulunun banka borçlarının ötelenmesi ile ilgili karar alamadığına dikkat çeken Tulga, “Başbakan söylüyor ancak gerçekte bu olamaz çünkü Merkez Bankası ve bankalarla oturup bir anlaşma yapılmalı” dedi.

 

“Uzun vade için çalışma yapılmadı”

 

   Bir yıl sonrası için dünyada projeksiyonlar yapıldığını ancak KKTC’de ilerisi için bir çalışma yapılmadığını dile getiren Tulga, “İlerisi düşünülmedi ve açılım yapılmadı. 3 ve 6 aylık açılımlar yapıldı” şeklinde konuştu. Odalarla işbirliği yapılması durumunda verilerin ortaya çıkarılabileceğinden bahseden Tulga “Elimizde veriler var ve paylaşmaya hazırız ancak çağrılarımıza rağmen bizi görüşmeye davet etmiyorlar” dedi.

 

“Devlete güven kalmayınca Ankara’ya gittiler”

 

    Ekonomik Örgütler Platformu’nun Türkiye’de görüşmeler yapmasını değerlendiren Tulga, şöyle konuştu:

   “İş başa düştü. Daha önce burada görüşme yapılmıştı ancak bu kez Ankara’da yapıldı. Devlete güven kalmadı. Herkes kendinin başının çaresine bakmaya başladı. Burada bir yapı var, bunu yaparak sorun büyütülüyor. Buradaki yapı düzeltilmeli. Ortada bir çaresizlik var ve bu çaresizliğin sonuçlarıdır. Daha çok aşı gelmesi ve burada açılmayan ihalelerle ilgili görüşme yapıldığının duyumlarını aldık…”

25/02/2021 14:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.