İddia: Rusya, hava sahasını Türk jetlere 'geçici' olarak kapattı

Rusya'nın bu çalışmaları kapsamında hava sahasını geçici olarak kapattığı söyleniyor

ads ads ads ads
08/02/2018

ads
İddia: Rusya, hava sahasını Türk jetlere 'geçici' olarak kapattı

Suriye’nin İdlib kentinde Rusya’ya ait bir SU-25 uçağının düşürülmesinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nda Türk jetlerine hava sahasının kapatıldığı iddia edildi, bu iddia hükümet tarafından yalanlandı.

Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in aktardığı bilgiye göre, Rusya’nın, harekâtın başlamasından önce Türkiye ile varılan mutabakatın dışında bir kararı söz konusu değil. Rusya Suriye hava sahasını Türkiye’ye kapatmış değil ancak üslerinin, uçaklarının ve askerlerinin güvenliğini sağlamak üzere bazı teknik düzenlemeler yapıyor. Hava sahasının kullanımında, dost-düşman tanımı, hava savunma füze sistemlerinin kullanım kodifikasyonları, jetlerin uçuşlarıyla ilgili askeri ve teknik bazı düzenlemeler söz konusu. Rusya’nın bu çalışmaları kapsamında hava sahasının geçici/süreli olarak kapatılmasından bahsediliyor. Söz konusu çalışma, hava savunma sistemlerinin yenilenmesi, mevcut sistemlerin yeni tehdit algısına paralel olarak aktivasyonunu içeriyor. Rusya, teknik çalışmalarını bitirdikten sonra hava sahası tekrar Türk savaş uçaklarına açılacak.

Bazı ülkelerle uçuş güvenliği mutabakatları gözden geçiriliyor

Rusya geçen ay Hmeymim ve Tartus üslerine yönelik İHA saldırıları ve İdlib’de SU-25 uçağının düşürülmesi hadisesinden sonra Türkiye ile yakın işbirliğini devam ettiriyor. Düşürülen uçağın pilotunun naaşı, Türkiye’nin desteğiyle Moskova’ya gönderildi. Uçağın parçalarının ve faillerin bulunması konusunda da yakın işbirliği sürüyor. Rusya bu olaylarla birlikte düşman tanımlı hava araçları ve balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere erken uyarı sistemini güçlendiriyor; teknik bazı düzenlemeler yapıyor. İsrail dahil bazı ülkelerle uçuş güvenliği mutabakatları gözden geçiriliyor.

 TSK’nın kararlı operasyonları paniğe yol açıyor

Rus uçağının düşürülmesi, Rus üslerine saldırı, Türk tanklarının vurulması, TSK konvoy güzergâhına yapılan saldırı gibi eylemlerin Türkiye-Rusya-İran ittifakını bozmaya, sarsmaya yönelik girişimler olduğu değerlendiriliyor. Aynı zamanda PKK/YPG, ABD’nin kendilerine yönelik desteğinin ve taktik ittifakın bozulmadığı/zayıflamadığı yönünde mesajlar verip, propaganda yapıyor. Önümüzdeki hafta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon McMaster’ın Türkiye’ye yapacakları ziyaretler, Münbiç’in terörden arındırılmasına yönelik kararlı ifadeler, PYD'nin Afrin’de ağır kayıplar vermesi, TSK’nın kararlı operasyonları paniğe yol açıyor.

08/02/2018 11:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: rusya, türkiye, türk jeti
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.