İlk kemik örnekleri birkaç gün içinde!

Kayıp Şahıslar Komitesi, Saraybosna'daki ICMP'ye ilk kemik örneklerinin birkaç gün içerisinde gönderileceğini açıkladı

ads ads ads ads
10/07/2012
TAK

ads
İlk kemik örnekleri birkaç gün içinde!

Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, DNA incelemesi için Saraybosna’daki Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu’na (ICMP) ilk kemik örneklerinin birkaç gün içerisinde gönderileceğini açıkladı.

Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nden yapılan açıklamada, komitenin üç üyesinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kayıp yakınları örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldiği ve görüşmede, Komite ile ICMP arasında imzalanan sözleşme hakkında bilgi verildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, komite temsilcileri kayıp temsilcilerine, birkaç gün içerisinde kayıp olarak açıklanan 70 bireye ait 280 kemik örneğinin DNA testi için ICMP genetik laboratuarına gönderileceği, bu arada komite uzmanlarının da sürecin detaylarını görüşmek için ICMP’yi ziyaret edeceği kaydedildi.

Komite üyelerinin, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Aile Referans Örneği Veritabanının (FRSD) bir nüshasını, geçmişte bulunan kalıntıların DNA testlerini yürüten Güney Lefkoşa’daki Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nden (CING) almak için uğraşlarını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, kayıplarla ilgili nihai kimlik tespitinin iki toplumlu antropolog ve genetik uzmanı ekibi tarafından Kıbrıs’ta yapılacağı için, FRSD’nin bir nüshasının da ara bölgede bulunan CMP Antropoloji Laboratuarı’nda muhafaza edileceği kaydedildi.

Kıbrıs’taki kayıplarla ilgili Kazı, Kimlik Tespiti ve Kayıpların Kalıntılarının İadesi çalışmalarında hedefin, hata olasılığını en aza indirgemek olduğu belirtilen açıklamada, komite üyelerinin yeni başlangıçtan duyduğu memnuniyet de ifade edildi.

PLÜMER

Konuyla ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, CING’deki Kıbrıslı Türklere ait DNA profillerinin vasiliğinin CMP Kıbrıs Türk Üye Ofisine, Kıbrıslı Rumlara ait DNA profillerinin de Kıbrıs Rum Yönetimine ait olduğunu; CING ile yapılan sözleşme uyarınca DNA profillerin sözleşme sonunda iade edilmesi gerektiğini, ancak CING’in “Yönetim Kurulu kararı gerekir” gerekçesini öne sürerek profilleri taraflara henüz iade etmediğini söyledi.

“Veri tabanı bize henüz verilmemiştir, kayıp yakınları bu konuda endişeli. Bu konuda her tür yasal girişimde bulunacağız” diyen Plümer, CING’de Kıbrıslı Türk kayıp ve kayıp ailelerine ait 2 bin DNA profili bulunduğuna dikkat çekti.

KİMLİK TESPİT İŞLEMİ TAMAMLANAN KAYIP SAYISI 60 CİVARINDA

Son bir yılda CING’le yaşanan sıkıntı nedeniyle kimliklendirme çalışmalarının yavaşladığını, son 10 ayda enstitüye yeni kemik örneğinin gönderilmediğini vurgulayan Plümer, “2012’de 50’ye yakın kaybın kimlik işleminin tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Böylece kimlik tespit işlemi tamamlanan kayıp sayısı 60 civarına çıkmış olacak” dedi.

ICMP ile yaşanan soruna da değinen Plümer, projeyi hızlandırma çalışmaları kapsamında arkeolog ve kazı ekiplerini ikiye katladıklarını ancak ICMP’nin DNA test uygulamasını uluslararası standartlara çıkarma ve süreci hızlandırma koşullarını kabul etmediğini söyledi.

10/07/2012 16:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İlk kemik örnekleri birkaç gün içinde!
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.