İngiliz parlamentosundan flaş Brexit kararı!

ads ads ads ads
29/01/2019

ads
İngiliz parlamentosundan flaş Brexit kararı!

İngiltere Parlamentosu bu akşam yaptığı oylamalarla Başbakan Theresa May'den Avrupa Birliği'nden anlaşma olmadan ayrılmamasını ve Kuzey İrlanda'da 'backstop' yerine başka formüller bulmasını talep eden teklifleri kabul etti.

Kabul edilen ilk teklif, Muhafazakar Parti Milletvekili Dame Caroline Spelman ve İşçi Partisi Milletvekili Jack Dromey'nin teklifi oldu. 310'a karşı 318 oyla kabul edilen teklif Başbakan Theresa May'in AB ile herhangi bir anlaşmaya varmadan 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nden ayrılmamasını talep ediyor.

Bu maddenin yasal olarak bağlayıcılığı bulunmasa da Başbakan May üzerinde siyasi bir baskı oluşturması bekleniyor.

Kabul edilen ikinci teklif de Muhafazakar Milletvekili Sir Graham Brady'nin 'backstop' yerine alternatif düzenlemeler için AB ile müzakere yapılmasını talep eden teklifti. Teklif 301'e karşı 317 oyla kabul edildi.

Fakat Avrupa Birliği, Theresa May ile vardıkları anlaşmayı yeniden müzakere etmeye soğuk bakıyor. Ancak 'backstop' İngiliz Parlamentosu'ndaki çoğu milletvekili tarafından kabul edilmiyor.

Oylamaların ardından İngiltere Başbakanı Theresa May, sonuçları dikkate alacaklarını ve Avrupa Birliği ile bundan sonraki görüşmelerinde bu görüşleri yansıtacaklarını söyledi.

Ana muhalefet lideri ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit seçeneğinin masadan kaldırılmasının ardından Başbakan May ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Theresa May, iki hafta önce Brexit anlaşması teklifinin Parlamento'da reddedilmesinin ardından muhalefet partileriyle görüşmüş, Corbyn ise görüşme için ön şartı olan anlaşmasız Brexit seçeneğinin masadan kaldırılması gerçekleşmediği için görüşmeyi reddetmişti.

İskoç Ulusal Partisi Avam Kamarası Grup Başkanı Ian Blackford, bu şekilde gerçekleşecek bir Brexit'in İrlanda adasında barışı sağlayan Hayırlı Cuma Anlaşması'na bir ihanet olduğunu söyledi.

Kuzey İrlanda'nın muhafazakar ve partisi Demokratik Birlik Partisi ise bunun Hayırlı Cuma Anlaşması'na aykırı olmadığını, adada kimsenin fiziki bir sınır istemediğini belirtti.

29/01/2019 23:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İngiliz parlamentosundan flaş Brexit kararı!, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK İNGİLTERE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.