İngiltere 90 milyon doz aşı tedarik edecek

İngiltere Pfizer, BioNTech ve Valneva’nın geliştirilmekte olan aşısından 90 milyon doz almak için anlaşma imzaladı.

ads ads ads ads
20/07/2020

ads
İngiltere 90 milyon doz aşı tedarik edecek

İmzaladığı anlaşmayla İngiltere hükümeti üç farklı aşı geliştiricisinin ürettiği aşı adaylarına erişimi garantiye aldı ve aşının klinik testlerine katılacak 500 bin gönüllü arıyor.

Yayınladıkları farklı bildirilerle Pfizer ve BioNTech bu yıl ve gelecek yıl içerisinde 30 milyon doz deneme aşısı üretmeyi planladıklarını belirtti. Şirketler 2020 ekim ayında aşı için onay almayı ve bu 2020 yılı bitmeden 100 milyon doz aşı üretmeyi öngörüyorlar.

İngiliz hükümetine göre bu anlaşma ilgili şirketler topluluğu ile bir hükümet arasında imzalanan ilk bağlayıcı anlaşma olma özelliğini taşıyor. Eğitim Bakanı Gavin Williamson BBC’ye verdiği bir demeçte “Kuyrukta ilk sırada olmak yapılacak en doğru şey, aşılar çıktığı gibi bunu ilk elde eden olanlardan olmayı teminat altına aldık” dedi.

ABD Pfizer ve BioNTech’i 10 milyar dolarlık “Operation Warp Speed” programı kapsamında bir süredir destekliyordu. Şirketler tarafından üretilecek aşı ‘mRNA’ isimli yeni bir teknolojiyi kullanarak vücut hücrelerinin kendi kendine özel bir protein sentezlemesini sağlıyor. Valneva’nın ürettiği aşıysa deneysel olarak daha önce başka bir aşıda kullandıkları teknolojiye dayanıyor.

İngiltere daha önce de Oxford Üniversitesi'yle birlikte çalışan AstraZeneca ile bir aşı tedariği anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmadan sonra şirketin hisseleri, aşının klinik deneme aşamasına geçtiği haberleriyle beraber %5,2 artış göstermişti.

Anlaşmadan sonra Fransız şirket Valneva’nın hisseleri %7,7, Alman BioNTech’in hisseleriyse %6,7 yükseldi.

20/07/2020 17:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İngiltere, ilaç, aşı, korona
MANŞETLER

HK İNGİLTERE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.