İngiltere'de enflasyonu yüzde 2,9'a düşürme planı

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, İngiliz ekonomisinin bu yıl teknik resesyona girmeyeceğini belirterek, enflasyonun da yıl sonunda yüzde 2,9’a düşürüleceğini belirtti.

ads ads ads ads
15/03/2023

ads
İngiltere'de enflasyonu yüzde 2,9'a düşürme planı

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, İngiliz ekonomisinin bu yıl teknik resesyona girmeyeceğini belirterek, enflasyonun da yıl sonunda yüzde 2,9’a düşürüleceğini belirtti.

Bakan Hunt, İngiliz hükümetinin “Bahar Dönemi” bütçesine ilişkin olarak parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetinin hane halkının faturalarının azaltılması için enerji şirketleri yoluyla yapılan devlet desteğinin devam ettirileceğini belirterek gelecek üç ay boyunca hane halkının enerji faturalarının yıllık 2 bin 500 sterlin seviyesinde tutulacağını kaydetti.

Bakan Hunt, konuşmasında Bütçe Sorumluluk Ofisi’nin (OBR) tahminlerine göre ekonominin bu yıl sonunda yüzde 0,2 daralabileceğini fakat buna rağmen ekonominin iki çeyrek peşpeşe daralmayacağını, böylece ülke ekonomisinin teknik resesyona girmeyeceğini belirtti

Son aylarda yüksek enflasyonun ekonomideki sorunların temelini oluşturduğunu belirten Hunt, OBR’nin tahminlerine göre enflasyonun 2023 sonunda yüzde 10,7'den 2,9'a düşürüleceğini kaydetti.

Bakan Hunt, ülkede intiharların azaltılması için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına gelecek iki yıl için 10 milyon sterlin, diğer tüm sivil toplum kuruluşlarına ise 100 milyon sterlin kaynak tesis edileceğini söyledi.

Hunt, İngiliz hükümetinin enflasyonun düşürülmesinin ardından ikinci en büyük önceliğinin kamu borcunun azaltılması olduğunu belirterek, hükümetin toplam kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının gelecek yıl yüzde 92,4’e düşürülmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Maliye Bakanı Jeremy Hunt, yakıt vergisinin ise gelecek 12 ay boyunca sabit tutulacağını belirterek, pubların da daha az vergi ödeyeceğini söyledi.

İngiltere’nin gelecek 5 yıl için savunma bütçesinin 11 milyar sterlin artırıldığını hatırlatan Bakan Hunt, böylece ülkenin savunma bütçesinin toplam GSYH içerisindeki payının 2025 yılında yüzde 2,25'e ulaşacağını kaydetti.

Bakan Hunt, bu oranın en kısa zamanda yüzde 2,5’a çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.

Bakan Hunt, yılda 250 bin sterlinin üzerinde geliri olan şirketlerin nisan ayından itibaren yüzde 19 yerine 25 seviyesinde kurumlar vergisi ödeyeceğini söyledi.

Bakan, ülkedeki şirketlerin yaklaşık yüzde 10’unun yüzde 25 bandında kurumlar vergisi ödemesinin tahmin edildiğine dikkati çekti.

Maliye Bakanı Jeremy Hunt konuşmasında, nükleer enerji yatırımlarının yenilenebilir enerji yatırımları gibi “çevresel olarak sürdürülebilir” yatırımlar olarak tanımlanacağını, bu şekilde nükleer enerji alanında da yatırımcıların kamu teşviklerinden faydalanabileceğinin altını çizdi.

15/03/2023 16:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İngiltere
MANŞETLER

HK İNGİLTERE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.