Irak'ta tutsak 500'e yakın çocuk Türkiye'ye getiriliyor

TC Dışişleri, Irak'ta cezaevlerinde tutsak olan 500'e yakın Türk çocuğunun bayrama kadar Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

ads ads ads ads
07/05/2019

ads
Irak'ta tutsak 500'e yakın çocuk Türkiye'ye getiriliyor

Anne ve babaları DAEŞ'e katılan ve Irak'taki cezaevlerinde yaşam mücadelesi veren Türk çocukların akrabaları, çocuklardan gelecek sevindirici haberleri bekliyor. 

Milliyet gazetesinden Cihat Aslan'ın haberine göre, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden üst düzey yetkili, "Ümidimiz Ramazan Bayramı gelmeden önce işlemi tamamlanan çocuklarımızı ailelerine kavuşturmak" dedi. 

2014 ile 2017 yılları arasında çocuklarını yanlarına alarak DAEŞ'e katılan Türk vatandaşı erkeklerin çoğunluğu çatışmalarda öldü. DAEŞ'in Irak'tan tamamen temizlenmesinin ardından ortada kalan eşleri ise çocukları ile birlikte cezaevlerinde tutuluyor. Türk kadınlardan bazılarına mahkeme tarafından idam cezası verilirken, bazıları da müebbet hapisle cezalandırıldı. Ortada kalan çocukların Türkiye'ye getirilmesi için Türk Dışişleri Bakanlığı ve Irak'taki Türk yetkililer yoğun çalışmalarda bulunuyor. 

Türk yetkili, “Irak'ta cezaevlerinde kalan Türk çocuklar konusunda işin hem Türkiye hem de Irak tarafında iyi bir yoldayız. Hapishanelerde çok sayıda çocuk olduğu için her biri ayrı bir süreç işliyor. İşin Türkiye ayağında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bunu yönetebileceği ve idare edebileceği bir düzenin kurulması gerekiyor. Türkiye'deki hazırlıklar o noktaya geldi diye düşünüyorum. Biz de Irak İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile tüm görüşmelerimizde hapishanelerdeki çocukların durumunu gündeme getiriyoruz. Artık çocukların teslim alınmasına ilişkin son hazırlıkları yaptık. Cezaevinde sadece çocuklar ile görüşebiliyoruz,. Önümüzdeki dönemde yaz kıyafetleri götürdüğümüzde o sırada kadınlarla bir görüşme imkanımız olabilir” ifadelerini kullandı. 

07/05/2019 09:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Irak’ta, tutsak, 500’e, yakın, çocuk, Türkiye’ye, getiriliyor
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.