İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'de

ads ads ads ads
09/06/2014
HK

ads
İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'de

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama törenin ardından ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunuldu.



Abdullah Gül ve Hasan Ruhani görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret için "Ekonomik olarak bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum" dedi ve iki ülke arasıdaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedefi olduğunu söyledi:

"Bir çok önemli anlaşmalar imzalanmıştır. Hedefimiz 30 milyar dolardır. Yarın iş adamları ile yapacağımız toplantıda teşviklerde bulunacağız."

"Derin insani bağlarla kadim kültürel dostluğumuz var. Son yıllarda artan karşılıklı ilişkilerimiz, iki ülkenin de dostluğunu ileri düzeye taşımaktadır. Bugün yapılan toplantı ilişkilerimizin yükseldiği seviyeyi göstermek için önemlidir."

Cumhurbaşkanı Gül İran'ın nükleer programına ilişkin "Ülkemizin bu husustaki tutumu gayet açıktır. Kitle imha silahlarından arınmış bir Orta Doğu vizyonumuzu koruyoruz. Bu konuda uluslararası normlara riayet edildiği, Atom Enerjisi Kurumu ile tam ve şeffaf bir işbirliği yapıldığı sürece nükleer enerjiden barışçıl bir şekilde faydalanmak hepimizin hakkıdır" dedi ve ekledi:

"İran’ın nükleer programıyla ilgili meselenin diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulması gerektiğini her zaman savunduk. Bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz."

Suriye ve Mısır da gündemde

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, nükleer programla ilgili iki ülkenin ortak düşüncelere sahip olduğunu belirtip "Türkiye hükümeti nükleer konusunda her zaman bizim destekçimizdi. İran'ı nükleer hukukundan desteklediler, bakış açılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Umarız ikili ve uluslararası konularda işbirliklerimizi ve ortak bakış açımızı devam ettiriz" diye konuştu.

İkili görüşmelerde Suriye ve Mısır konularının da gündeme geldiği belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de Abdullah Gül gibi ziyareti 'dönüm noktası' olarak tanımladı:

"Bu ziyaret bir dönüm noktasıdır. İlişkilerin gelişmesiyle ilgili iki ülke liderlerinde de çok ciddi bir irade var. Hem siyasi hem de ekonomik ilişkiler konusunda."

Geçen yıl cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani, 18 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı düzeyinde Ruhani'den önce son resmi ziyaret 1996'da İran'ın dördüncü cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani tarafından yapılmıştı. BBC Türkçe

09/06/2014 16:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ruhani, iran
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.