İsrail'de sağ partilerden Netanyahu'ya yeşil ışık

ads ads ads ads
16/04/2019

ads
İsrail'de sağ partilerden Netanyahu'ya yeşil ışık

Parlamentoda temsil hakkı kazanan partiler Başbakan Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer almayı tercih edeceklerini duyurdu, böylece güvenoyu için gerekli 61 sandalyeye ulaşıldı.

İsrail'de geçen hafta yapılan genel seçimlerde meclise  girmeyi başaran sağ partiler, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile yaptıkları  görüşmelerde, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinde  yer almayı tercih edeceklerini söyledi.

Meclise giren 4 sağ partinin desteğini alan Netanyahu böylelikle  koalisyon hükümetini kurmak için gerekli milletvekili sayısı olan 61'e ulaştı.

Cumhurbaşkanı Rivlin, koalisyon hükümetini kurma görevini vereceği  kişiyi belirlemek için 9 Nisan'daki seçimde meclise giren parti liderleriyle  yaptığı görüşmelere bugün de devam etti.

Netanyahu'nun partisi Likud ve eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz  ile Yair Lapid'in liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı'nın aralarında bulunduğu 5  partinin heyetleriyle dün ayrı ayrı görüşen Rivlin, bugün de İşçi Partisi, eski  Savunma Bakanı Avigdor Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi ve Birleşik  Sağ Partisi heyetleriyle bir araya geldi.

Meclise 6 milletvekiliyle giren İşçi Partisi, koalisyon hükümetinin  Gantz liderliğinde kurulmasını önerirken, beşer milletvekiliyle mecliste temsil  edilecek İsrail Evimiz ve Birleşik Sağ Partisi, Netanyahu'yu desteklediğini  açıkladı.

Netanyahu kaolisyonu kurmak için gerekli sayıya ulaştı

Bu iki sağ partinin de Netanyahu'ya desteğini açıklamasının ardından  İsrail Başbakanı'na destek veren milletvekili sayısı hükümeti kurmak için gerekli  sandalye sayısı, 61'e ulaştı.

Meclise 36 milletvekili sokan Likud'un yanı sıra 8 milletvekilli Şas  ile 7 milletvekilli Yahudi Birleşik Tevrat partileri de dün Rivlin'e Netanyahu  liderliğindeki koalisyon hükümetini tercih edeceklerini iletmişti.

Maliye Bakanı Moşe Kahlon'un liderliğini yaptığı bir diğer sağ parti  olan ve meclise 4 milletvekili gönderen Kulanu'nun Netanyahu'ya destek verip  vermeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Rivlin ile öğleden sonra bir araya gelmesi beklenen Kulanu heyetinin,  koalisyon hükümetinin hangi ismin başkanlığında kurulacağına dair Cumhurbaşkanına  kimin ismini vereceği ya da isim verip vermeyeceği merak konusu.

Kulanu'nun desteği olmadan da 120 sandalyeli mecliste koalisyon  hükümetini kurmak için gerekli milletvekili sayısı 61'e ulaşan Netanyahu'nun  kurulacak koalisyon hükümetine Kahlon'un partisini dahil edip etmeyeceği de henüz  bilinmiyor.

Rivlin'in kararı bekleniyor

Cumhurbaşkanı Rivlin'in bugün koalisyon hükümetini kurma görevini kime  vereceğini belirlemek için meclise giren partilerle yapacağı görüşmeleri  tamamlaması bekleniyor.

İsrail Merkez Seçim Komisyonu da yarın 9 Nisan'daki seçimlere ilişkin  kesin sonuçları açıklayacak. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından Rivlin'in  en geç bir hafta içinde koalisyon hükümetini kurmaya en yakın gördüğü lidere bu  görevi vermesi gerekiyor.

Netanyahu'ya destek veren partilerin koalisyon hükümetinin güvenoyu  alması için gerekli sandalye sayısı 61'e ulaşması nedeniyle Rivlin'in hükümeti  kurma görevini Netanyahu'ya vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yasalar gereği Cumhurbaşkanınca koalisyonu kurmakla görevlendirilen  liderin, 28 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor. Ancak koalisyon hükümetini  kurmakla görevlendirilen parti liderine, talep etmesi halinde 2 hafta ek süre  verilebiliyor.

Söz konusu parti lideri, verilen ek sürede de koalisyon hükümetini  kurmayı başaramazsa, Cumhurbaşkanı koalisyon hükümetini kurmaya aday diğer parti  liderini görevlendiriyor. Bu lider de 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurmayı  başaramazsa genel seçimler tekrarlanıyor.

16/04/2019 16:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İsrail’de sağ partilerden Netanyahu’ya yeşil ışık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.