İşte Muz Tüketmek İçin 7 Neden

Leman Denizgil yazdı: Muz tüketmek için 7 neden

ads ads ads ads
16/05/2020
HK

ads
İşte Muz Tüketmek İçin 7 Neden

Diyetisyen Leman Denizgil, HABERKIBRIS için kaleme aldığı yazıda muz tüketmek için geçerli 7 nedeni sıraladı.

 Denizgil'in yazısı şöyle:

En çok tüketilen meyvelerden biri olan ve çoğu insanın damak zevkine uygun olan muz, etli kabukların içinde bulunan yumuşak posalı tropikal bir meyvedir.Muz zengin bir protein, potasyum, karbonhidrat ve diyet lifi kaynağıdır. 

1.Sindirim kolaylaştırır;

Muzun tatlı ve ekşi bir tadı vardır. Tatlı tada sahip olmanın ağırlık duygusu getirdiği söylenir, ancak ekşi tadı, agniyi (sindirim suları) uyardığı, böylece sindirimi desteklediği ve metabolizmayı geliştirmede yardımcı olduğu bilinmektedir.

2.Bağırsakları rahatlatır;

Muz önemli miktarda diyet lifi içerir ve bu nedenle bağırsak hareketlerinde rahatlama sağlar. 

3.Tansiyonun düşmesini sağlar;

Muzların tansiyonu düşürmesinin, felç veya kalp krizi geçirmekten korumasının sebebi az sodyum ve çok potasyum içermesidir. Sağlıklı bir kalbin meyvesidir.

4.Potasyumdan zengindir;

Yüksek miktarda potasyum içermesi, özellikle kas kramplarını ve güçsüzlüğü azaltır. Sağlam kemikler için D vitamini ve kalsiyum kadar potasyum da önemlidir, bu nedenle kemik yapısının korunması için muz önemli meyvelerdendir. Potasyum içeriği kan basıncını düşürücü özellik de gösterir. 

5.Uykuyu teşvik eder;

Muzlar yüksek B vitamini içeriği ile stresi azaltmaya yardımcı olarak, rahat bir uykuya zemin hazırlar. Aynı zamanda muzun triptofan içermesi de uykuyu tetikleyici özellik göstermesine destek olur.

6.Cilde faydalıdır;

Muzun cilde faydaları arasında yer alan nemlendirme özelliği potasyum içeriğinden, cilde parlaklık verme özelliği ise sahip olduğu vitamin ve minerallerden gelir.

7.Depresyona karşı yardımcı olur;

 Muzun depresyona karşı iyi gelmesinin sebebi yüksek düzeyde triptofan içermesi ve bunun vücutta serotine dönüşmesi ile açıklanır. Serotin ise insanı daha mutlu ve daha dengeli hale getirir ve genelde moralini daha yüksek tutar.

16/05/2020 16:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: leman denizgil, beslenme, diyetisyen, muz
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.