Johnson, polisin ceza kesmesinin ardından parlamentoda özrünü tekrarladı

ads ads ads ads
20/04/2022

ads
Johnson, polisin ceza kesmesinin ardından parlamentoda özrünü tekrarladı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle geçen hafta polis tarafından ceza almasının ardından ilk defa parlamentoya yaptığı konuşmada tekrar özür diledi. Muhalefet milletvekillerinin istifa baskısı ise sürüyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle geçen hafta polis tarafından ceza almasının ardından parlamentoya yönelik yaptığı ilk konuşmada tekrar özür diledi.

Geçen hafta Johnson, 19 Haziran 2020'de doğum günü olması dolasıyla Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen bir etkinlik nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı.

Böylece Johnson, İngiltere tarihinde yasaları çiğneyen ilk başbakan oldu. Hatta kendi koyduğu kuralları çiğnemesi dolayısıyla daha ağır bir şekilde eleştirildi.

Geçen hafta parlamentonun Paskalya tatilinde olması nedeniyle, Salı günü milletvekillerine ilk defa seslenen Johnson, yanlış bir şey yaptığını düşünmediğini tekrarladı.

"Bu benim hatamdı ve hiçbir gerekçe öne sürmeden özür diliyorum" diyen Johnson, "İngiltere halkının başbakanlarından daha iyi bir performans beklemelerinin hakları olduğunu" da ekledi.

Perşembe günü milletvekilleri Başbakan'ın parlamentoyu yanıltıp yanıltmadığına dair bir oylama düzenleyecek. Aralık ayında yaptığı açıklamalarda Johnson koronavirüs kurallarını hiçbir şekilde delmediğini söylemişti.

Parlamentoyu bilerek yanıltmak başbakan ve bakanların uyması gereken kurallara aykırı.

Buna göre, bu kuralı delen bakanın ya da başbakanın istifa etmesi gerekiyor, muhalefet milletvekilleri de Johnson'ın istifa etmesi yönünde çağrı yapıyor.

Johnson, parlamentoyu bilerek yanıltıp yanıltmadığına dair sorulara ise "Hayır" yanıtını verdi.

İşçi Partisi lideri: 'Utanmaz adam'

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Başbakan Johnson için "utanmaz adam" ifadesini kullandı.

Starmer, "Britanya halkının fedakarlıklarına saygı duymuyor. Utanmaz adam" dedi.

Starmer, tüm partilerden milletvekilleri tarafından eleştirilmesi nedeniyle, Johnson'ın özrünün "şakadan ibaret" olduğunu söyledi.

İngiltere'nin Ukrayna politikasına bütün partilerin destek verdiğini, Johnson'ın yerine gelecek herhangi bir Muhalefet Parti milletvekilinin bu politikaları uygulayabileceğini belirtti.

Starmer, parlamentoda yaptığı konuşmada koronavirüs kuralları yüzünden ölüm döşeğindeki sevdiklerinin yanında olamayan kişileri hatırlattı ve Muhafazakar Parti milletvekillerine liderlerini görevden almaları gerektiğini aktardı.

Starmer, tüm partilerden milletvekilleri tarafından eleştirilmesi nedeniyle, Johnson'ın özrünün "şakadan ibaret" olduğunu söyledi.

Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Johnson, "zor bir zamanda ülkenin önceliklerini yerine getirme" işine devam etmek istediğini söyledi.

"Kabine Odası'ndaki toplanmanın kuralların ihlali anlamına gelebileceğinin aklına gelmediğini" belirten Johnson şöyle devam etti:

"Bunun benim hatam olduğunu tekrar ediyorum ve bunun için kayıtsız şartsız özür dilerim. Halen sürmekte olan polis soruşturmasının sonucuna saygı duyuyorum."

Starmer ise Johnson'ın özürünü "samimiyetsiz" bulduğunu dile getirdi.

Ayrıca başbakanın "dürüst olmadığını" söyleyen Starmer, Avam Kamarası Başkanı Sir Lindsay Hoyle'un milletvekillerinin birbirlerini sahtekarlıkla suçlamasının kurallara aykırı olduğu yönündeki uyarısının ardından sözlerini geri aldı.

Maliye Bakanı'na da ceza kesildi

Başbakanlık Konutu'nda koronavirüs kısıtlamalarına aykırı toplanmaların düzenlendiği ilk defa Aralık ayında İngiltere basınına yansımıştı.

Ocak ayında ise bu toplanmaların kimilerinde Johnson'ın da olduğu ortaya çıkmıştı. Bu, kamuoyunda 'partygate' adı verilen bir skandala yol açtı.

O dönemde Johnson'ın kendi partisi Muhafazakar Parti'den bu duruma sesini çıkaranlar olsa da bu sefer Ukrayna savaşı dolayısıyla tepki sınırlı oldu.

Çoğu Muhafazakar Parti milletvekili, son dönemde yaşananlar karşısında Johnson'a destek verse de partiden Mark Harper, parlamentoda istifa etmesi gerektiğine yönelik çağrıda bulundu.

Harper aynı zamanda Twitter'da paylaştığı mektup ile Johnson hakkında parti içinde güvenoyu yoklaması düzenlenmesi için talepte bulunduğunu açıkladı.

Ayrıca Maliye Bakanı Rishi Sunak'a da aynı toplaşma dolayısıyla polis para cezası kesti.

Johnson ve Sunak, istifa etmeyeceklerini açıklamıştı.

Polisin toplaşmalara yönelik soruşturması devam ediyor; kimileri Johnson'a daha çok ceza kesilmesini bekliyor.

Diğer yandan Başbakan Johnson kıdemli müsteşar Sue Gray'den ayrı bir soruşturma yürütmesini istemişti.

Sue Gray raporunun tamamını, Londra Emniyet Müdürlüğü'nün soruşturması tamamlandıktan sonra açıklayacak.

Başbakanlık Konutu'nda Boris Johnson için organize edilen doğum günü partisine katıldıkları gerekçesiyle polis tarafından para cezasına çarptırılanlar arasında, Başbakan Boris Johnson'ın eşi Carrie Johnson da bulunuyor. Carrie Johnson da kamuoyundan özür diledi.

Adaletten sorumlu devlet bakanı Simon Wolfson görevinden partygate yüzünden istifa etti.

Şimdiye kadar partygate dolayısıyla polis 50 kişiye ceza kesti.

20/04/2022 20:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Johnson, polisin ceza kesmesinin ardından parlamentoda özrünü tekrarladı
MANŞETLER

HK İNGİLTERE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.