Kabızlık ve Beslenme

Diyetisyen Denizgil, kabızlık sorunu çeken kişilere beslenme önerilerinde bulundu

ads ads ads ads
16/03/2019

ads
Kabızlık ve Beslenme

Diyetisyen Leman Denizgil, HABERKIBRIS için kaleme aldığı yazıda,  kabızlığın nedenlerini belirterek kabızlık sorunu çeken kişilere beslenme önerilerinde bulundu.

Leman Denizgil'in yazısı şöyle:

Kabızlığın en temel nedenlerinin başında hatalı beslenme geliyor. Kabızlığa yol açan nedenler arasında beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, kişinin psikolojik durumu ve bazı hastalıklar geliyor. Ancak beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler kabızlık sorununun çözülmesinde yardımcı olabiliyor. 

Kabızlığın (Konstipasyon) Nedenleri

  • Lif içeriği düşük besinler tüketmek
  • Yetersiz sıvı alımı
  • Stres, kaygı, depresyon
  • Gebelik
  • Fiziksel aktivite azlığı
  • Anal füssür
  • Diyabet
  • Hormonal hastalıklar (hipotiroidizm, hipokalemi, hiperkalsemi)
  • Laksatiflerin yanlış kullanımı

Beslenme Önerileri

Posa yani lif oranı yüksek yiyeceklere kabızlığın önlenmesinde veya azalmasında faydalıdır. Ekmek olarak kepekli ekmek, pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tüketmeye çalışın.

Mevsim sebzeleri her öğünde gerek salata gerek sebze yemeği olarak sofranızda olsun. Mevsim meyvelerini bol su altında iyice yıkayarak kabuklu tüketmeye dikkat edin

Yoğurt tüketimi bağırsaklarda sindirime yardımcı olan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Probiyotik yoğurt veya kefir bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

Gün içerisinde bir ara öğün olarak 10-15 adet fındık, badem, ceviz, antep fıstığı tüketmek hem alınması gereken lif miktarını artıracak hem de yararlı yağ asitleriyle barsak hareketlerini hızlandıracaktır.

Günlük 2-2.5 lt su tüketerek sindirimi hızlandırıcı, barsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkisinden dolayı kabızlığı önlemede su tüketimi en önemli faktörlerden biridir.

Kızartma, hamurişi tarzı yiyeceklerden uzak durun, kola, kahve ve çay tüketiminizi azaltın, şeker ve şekerli yiyeceklerin kabızlığı tetiklediğini unutmayın.

Fiziksel aktiviteyi artırıp düzenli spor yapmak kabızlık belirtilerini azaltmaktadır

16/03/2019 13:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: leman denizgil, beslenme, diyetisyen, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.