Kanserle savaşan kadın kolunda yeni bir burun büyüttü

Fransa'da kanser teşhisi konulduktan sonra burnunu kaybeden bir kadın, kolunda daha sonradan kendisine nakledilen yeni bir burun büyüttü.

ads ads ads ads
13/11/2022

ads
Kanserle savaşan kadın kolunda yeni bir burun büyüttü

Fransa'da kanser teşhisi konulduktan sonra burnunu kaybeden bir kadın, kolunda daha sonradan kendisine nakledilen yeni bir burun büyüttü.

Fransa'da yaşayan 50 yaşındaki Carine, 2013 yılında sinüs kanseri nedeniyle burnunun bir kısmını aldırmak zorunda kalmıştı.

Ameliyatın ardından koku duyusunu kaybeden Carine, görünüşünden utandığı için kendisini evine kapatmaya başladı.

Tıp biliminin olağanüstü çabalarıyla doktorlar, Carine'nin yardımına koştu ve kolundaki kıkırdağın üzerinde biyomateryal üç boyutlu yazıcı yöntemi kullanarak yeni bir burun büyütmeyi başardılar.

Çığır açan operasyon

Doktorlar, geçen yıl Carine'nin önkol derisinin altına bir protez cihazı yerleştirdiler. İki aylık bir süre içerisinde hücreler ve kan damarları, bu cihazın içini doldurdu. Büyüme işlemi ardından oluşan yeni burun, kan damarlarının bağlanmasıyla hastanın şakaklarına nakledildi.

Doktorlar, hastanın kolunda oluşan yarayı, uyluğundan aldıkları bir deri parçasını transfer ederek kapattılar.

Çığır açan operasyon, Toulouse Üniversitesinin kulak burun boğaz ve yüz cerrahisi ekipleri ile Claudius Regaud Enstitüsü üyeleri tarafından Toulouse-Oncopole Üniversitesi'nin Kanser Enstitüsünde gerçekleştirildi.

Sekiz yıllık soyutlanma sona erdi

Sağlık görevlileri Carine hakkında, "10 günlük hastane ziyareti ve üç haftalık antibiyotik tedavisinin ardından hastanın durumu çok iyi" ifadelerini kullandı.

Cerrah Profesör Agnès Dupret-Bories, kullanılan cihaz hakkında "Dokular, hastanın vücudundaki hücreler tarafından doldurulan biyomateryalin içini doldurdu. Özel yapım bir üç boyutlu yazıcı, biyomateryalin kolonize olabilmesi için önkol derisinin altına yerleştirildi ve iki ay boyunca orada tutuldu" dedi.

Carine, her ne kadar burnunu ve dişlerini düzeltmek için ek operasyonlar geçirmek zorunda olsa da, bütün sağlık görevlilerine müteşekkür. Carine ameliyatının ardından, "Artık bahçemdeki kokuları alabiliyor ve evimi terkedebiliyorum, adeta hayata geri döndüm" dedi ve ekledi:

"Tam bir mucize, biyomataryel yöntemi son çaremdi ve bu süreç boyunca araştırmalarıyla ve çalışmalarıyla bana yardımcı olan doktorlara saygılarımı iletiyorum. Sekiz yıldır kendimi eve kapattım, kendimi toplumdan soyutlamıştım"

Tıp dünyasında her geçen gün daha sık kullanılan ve gelişmeye devam eden bu organ büyütme yöntemi, burun ve kulak gibi organlarını kaybeden insanlara bir umut ışığı olmaya devam ediyor.

13/11/2022 14:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kanser, burun, kolunda,
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.