Karpaz Koordinasyon Komitesi İlk Açık Hava Toplantısını Karantina Sınırında Gerçekleştirdi

 Karpaz Koordinasyon Komitesi, açık havadaki ilk toplantısında bu sabah karantina sınırı olan Ziyamet girişinde gerçekleştirdi.

ads ads ads ads
31/03/2020
HK

ads
Karpaz Koordinasyon Komitesi İlk Açık Hava Toplantısını Karantina Sınırında Gerçekleştirdi

 Karpaz Koordinasyon Komitesi, açık havadaki ilk toplantısında bu sabah karantina sınırı olan Ziyamet girişinde gerçekleştirdi.

Bakanlar Kurulu kararınca oluşturulan Komite, karantina kararı alınan 27 Mart’tan itibaren bundan önceki toplantılarını Yenierenköy, Dipkarpaz Belediyeleri ile İskele Kaymakamlığı’nda gerçekleştirmişti.

Karantina bölgesine girişi ve çıkışı olabildiğince azaltmak amacıyla Komite, toplantılarını karantina sınırı olan Ziyamet girişinde açık havada yapmayı kararlaştırdı.

Bugünkü ilk açık hava toplantısına, hükümet ile Karpaz Koordinasyon Komitesi arasında koordinasyonu sağlayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu başkanlık etti.

Toplantıda ayrıca Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Dipkarpaz Belediyesi’nden bir yetkili de hazır bulundu.

Yarım saati aşkın süren toplantıda Komite ve bölgenin karantinadan kaynaklanan  sıkıntıları hükümete iletilmek üzere Bakan  Çavuşoğlu’na aktarılırken, Çavuşoğlu da hükümetin direktiflerini aktardı.

BAKAN’IN GİRİŞİMLERİYLE  KARANTİNA BÖLGESİNE GIDA YARDIMI

Toplantının ardından, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 15 köyü kapsayan karantinadaki vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kişisel girişimleriyle hayırsever iş insanlarından topladığı  gıda, kuru bakliyat, hijyen malzemesi ve tüp gaz gibi yardımların bir bölümünü  karantina bölgesinin girişinde Karpaz Koordinasyon Komitesi Başkanı Kemal Deniz Dana’ya teslim etti.

Bu arada karantina kurallarının büyük bir titizlikle uygulandığı görülürken, bölgeye zorunlu giriş ve çıkış yapan araçlar dezenfekte ediliyor.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu toplantının  ardından yaptığı açıklamada, bugün Komite, yerel yöneticiler ve devleti temsil eden kesimlerin katılımıyla bir toplantı yapma ihtiyacı duyduklarını belirterek, vatandaşların, yerel yönetimlerin ve  Koordinasyon Komitesi’nin sıkıntılarını ele aldıklarını söyledi.

Karantina sürecinde dışarıdan destek sağlayan Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Değirmenlik, Gazimağusa ve İskele belediyelerine teşekkür eden Çavuşoğlu, tüm yerel yönetimlerin bu dönemde çalışanlarıyla birlikte halk sağlığını korumak ve salgını atlatmak amacıyla  seferberlik ilan ettiğini kaydetti.

“TEDİRGİNLİK YERİNİ GÜVENE BIRAKMAYA BAŞLADI”

Çavuşoğlu karantina ilan edilmesiyle birlikte ortaya çıkan tedirginliğin, kriz komitesinin birlikte hareket etmesiyle yavaş yavaş  güvene yerini bırakmaya başladığını ifade etti.

Çavuşoğlu bu güvenin yerel yönetimlerin ve devletin halkın yanında olmasıyla daha da gelişeceğini vurguladı.

“Bugün burada karantina koşullarının burada sağlanıp sağlanmadığıyla ilgili tartışılacak bir şey kalmamıştır” diyen Çavuşoğlu, karantina kurallarının çok iyi uygulandığını halkın da kurallara uyduğunu söyledi.

Karantinanın bölgedeki ekonomik hayatı ve beslenme koşullarını da etkilediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Ekonomik hayatın, güvenlik koşullarına uyularak belli bir dozajda onu yok etmeyecek şekilde devamını da kriz komitesinin sağlama yönündeki hassasiyetini görüyoruz ve destekliyoruz” dedi.

Çavuşoğlu,  bölgede günlük yaşanan sorunlara kriz komitesinin sürekli toplantı yaparak anlık çözümler ürettiğini belirterek, bölgede gelir düzeyinin düşük olduğunu, tamamen kapalı bir ekonomi pozisyonuna dönüşünce işini kaybeden, veya işine gidemeyen, üretemeyen birçok insanın ortaya çıktığını, bu anlamda devletin ve  hayırsever insanların desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, bu desteklerin de Karpaz Koordinasyon Komitesi kontrolünde ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmasının önemine değindi.

Çavuşoğlu, “Eşine dostuna yardım yapmak isteyenler de yapsın, destekliyoruz ama daha büyük ölçekli yardımseverler Komite ile birlikte bu yardımı yaparsa gerçek ihtiyaç sahiplerine yerel yönetimler ve Komite aracılığıyla erişilebilir” dedi.

Bölgenin ne ihtiyacı varsa başta Başbakan olmak üzere karşılamaya hazır olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda Komitenin yetkilendirildiğini ifade etti.

Kendisinin de bölgenin bir ferdi ve bakanı olarak kişisel girişimleriyle hayırsever iş insanlarından topladığı yardımların bir kısmını teslim ettiğini diğer kısmının da 3-5 gün içerisinde ulaştırılacağını söyleyen Çavuşoğlu, yardımlarda bulunan şirketlerin isimlerini sayarak teşekkür etti.

Dana: Bugün itibarıyla huzur oluştu

Karpaz Koordinasyon Komitesi Başkanı Kemal Deniz Dana da  27 Mart’tan itibaren bölgede alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dana, karantina kararının ardından her gün toplantı yaptıklarını, kontrollü bir şekilde tam sokağa çıkma yasağının uygulandığını kaydetti.

Dana,  Komite toplantısında sağlıkla ilgili alınan karar doğrultusunda  bir ihtiyacın dah giderildiğini Sağlık Bakanlığı tarafından bir doktor görevlendirildiğini ifade etti.

Dana, beslenme ve ilaç ihtiyaçlarının giderilmesi ve üretimin  devam etmesiyle ilgili kararlar alarak hayatı kolaylaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Bugün itibarıyla huzur oluştu” diyen Dana, karantina koşullarında ortaya çıkan yeni sorunları belirleyerek, bunu merkezi hükümete ilettiklerini kaydetti.

Dana, Komite’nin aldığı kararların eksiksiz uygulandığını ve sorunların çözüldüğünü söyleyerek, hükümet adına koordinasyonu sağlayan Bakan Nazım Çavuşoğlu’na bugünkü toplantıya katılımı nedeniyle teşekkür etti.

Dana, bugünden itibaren toplantıyı her gün saat 10.00’da bugün gerçekleştirdikleri noktada açık havada yapacaklarını söyledi.

Bölgede insanüstü bir gayret sarf edildiğini vurgulayan Dana, ülkede ilk kez Karpaz bölgesinde uygulanan karantinanın ileride başka bir bölgede oluşabilecek karantinaya da model olabileceğinin altını çizdi.

Dana bir soru üzerine de karantina süresinin  uzatılıp uzatılmayacağına Sağlık Bakanlığı uzmanlarının karar vereceğini söyledi

Yeşilırmak: Çok zor dönemlerden geçililiyor

Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak da  yaptığı açıklamada, çok zor dönemlerden geçildiğini, sahada olan  polis, asker, belediye çalışanları ve sağlık ekiplerinin ciddi mücadele verdiğini vurguladı.

Karantina koşullarıyla ilgili kararlar alınırken yerel yönetimlerin de görüşünün alınmasının önemine dikkat çeken Yeşilırmak, çünkü alınan bazı kararların uygulanmasında sıkıntı yaşandığını söyledi.

Karantinadan bölgede birçok sektörün ve kesimin etkilendiğini söyleyen Yeşilırmak,  oluşan sıkıntılar çerçevesinde önlemler almaya çalıştıklarını söyledi

Yeşilırmak, bugün bölgedeki en büyük sıkıntının banka ve  para temini konusu olduğunu bunu da Komite toplantısında  ele alacaklarını kaydetti.

Bölgedeki sıkıntıların Komite’nin özverili çalışmalarıyla aşıldığını söyleyen Yeşilırmak, yardımlarından  ötürü İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’na teşekkür etti.

Yeşilırmak, sürecin iyi ilerlediğini, halkta panik olmadığını sözlerine ekledi.

Sadıkoğlu: sorun ülkenin ve herkesin sorunu

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bölgeye çöp toplama kamyonu ile bir minibüs gönderdiklerini söyledi.

Sadıkoğlu,  sorunun ülkenin ve herkesin sorunu olduğunu belirterek, “Ülkemizin neresinde olursa olsun  hassasiyet aynı” dedi.

Sadıkoğlu, Bakan Çavuşoğlu’nun bölgeyi yardımlarla  birlikte ziyaret etmesinin ayrı bir motivasyon oluşturduğunu söyledi.

31/03/2020 15:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:  ziyamet, karpaz, Karpaz Koordinasyon Komitesi, açık havada, taoplantı, hasan sadıkoğlu, kemal deniz dana, , Koronavirüs, haber, kıbrıs, kktc, kıbrıs haberleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.