Katalonya'da Gösteriler Birinci Haftasını Doldurdu

Katalonya'da bağımsızlık yanlılarının bir haftadır devam eden gösterilerinde 288'i polis yaklaşık 600 kişi yaralandı, gözaltına alınan 194 kişiden 28'i tutuklandı

ads ads ads ads
21/10/2019

ads
Katalonya'da Gösteriler Birinci Haftasını Doldurdu

İspanya'nın doğusundaki Katalonya bölgesinde bağımsızlık yanlısı grupların düzenlediği ve ilk haftasını dolduran gösterilerin bilançosu ağır oldu. İspanya Yüksek Mahkemesinin 14 Ekim'de açıkladığı kararda, tutuklu yargılanan 9 Katalan siyasetçi hakkında 9 ila 13 yıl hapis cezası vermesinin ardından Katalonya'da başlayan gösteriler devam ediyor. Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasını savunan bağımsızlık yanlılarının Barselona kenti ağırlıklı olarak organize ettiği gösterilerde şimdiye kadar 288'i polis yaklaşık 600 kişi yaralandı, gözaltına alınan 194 kişiden 28'i tutuklandı. Yaralılar arasında bulunan bir polisin yoğun bakımda olduğu bilgisini paylaşan merkezi ve yerel hükümet yetkilileri, 13 yaralının hastanede tedavilerine devam edildiğini açıkladı. Verilen bilgilerde, gösterilerde ulusal polisin plastik mermi kullanması yüzünden 4 kişinin tek gözünün kör olduğu bildirildi. Barselona Belediyesi de gösterilerin bir haftada kente verdiği zararın 2,5 milyon avro olduğunu belirtti. Diğer yandan, bağımsızlık yanlılarının pazar günü Barselona'da düzenledikleri gösterilerde ilk kez şiddet içerikli eylemlerin azaldığı görüldü. Barselona'daki Hükümet Temsilciliği binası önünde toplanıp binaya doğru çöp torbaları atarak eylem yapan Katalanlar, daha sonra kent merkezindeki iki büyük caddeyi trafiğe kapattı. Pazar günkü gösterilerde Katalan polisinin 4, ulusal polisin de 2 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

Başbakan Sanchez bugün Barselona'da

Bu arada, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska'nın bugün Barselona 'ya giderek hastanedeki yaralı polis memurlarını ziyaret edeceği ve yetkililerden bilgi alacağı bildirildi. Geçici hükümette Başbakanlık görevini sürdüren Sanchez'in ayrıca Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Quim Torra'ya bir mektup göndererek "sorumlu ve onurlu hareket ederek Katalonya'daki şiddet olaylarını açık bir şekilde kınamasını istediği" belirtildi. İspanyol basınında yer alan haberlerde, Torra'nın telefonlarına cevap vermemeyi tercih eden Sanchez'in, gönderdiği mektupta, Katalan siyasi liderden "şiddeti açık bir şekilde kınaması, güvenlik güçlerini koruması ve Katalan toplumunun dağılmasını önlemesini" istediği ifade edildi. Sanchez'in Barselona'daki temaslarında Torra ile görüşmesi öngörülmüyor.

21/10/2019 12:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, kıbrıs, katalonya, gösteri
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.