Keçiboynuzu özünü diyabetliler de kullanabilir

ads ads ads ads
20/03/2017

ads
Keçiboynuzu özünü diyabetliler de kullanabilir

Kimyager Ömür Çalşimşek, keçiboynuzu özü hakkında bilgi verdi. Çalşimşek, keçiboynuzu özünü diyabet hastalarının da kullabileceğini belirtti.

Avicenna Marka Müdürü Kimyager Ömür Çalşimşek, keçiboynuzu ve keçiboynuzu özü hakkında bilgi verdi. Çalşimşek “Her yaş grubunun rahatlıkla kullanabileceği bir ürün olan keçiboynuzu özü içerdiği vitamin, mineraller ile sağlıklı ve lezzetli bir gıda ürünüdür. Doğal yapısında bulunan d-pinitol ile de diyabet hastaları sağlık uzmanı tavsiyesi ile kullanabilir” dedi. Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnupun, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü olduğunu belirten Çalşimşek, “Özenle seçilen keçiboynuzu meyvelerinden elde edilen keçiboynuzu özüne, B1, B2, B6, B12 vitaminleri ve çinko minerali eklenerek üretilir. D-pinitol; bir çeşit inositoldür. Keçiboynuzu özümüzde en az yüzde 3 doğal d-pinitol bulunur. D-pinitol’ün vücutta insüline benzer bir etki yaparak kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle diyabetliler sağlık uzmanı kontrolünde tüketebilir. HMF, hidroksi metil furfuralın kısa yazılışıdır. Bu madde üretimin kontrolü için indikatör yani belirleyici olarak analizi yapılan bir bileşiktir. Bu maddenin artması üründe kanserojen madde oluştuğunu gösterir. Üretim sırasında her aşama dikkatli bir şekilde kontrol altında olduğu için ürünümüzde HMF değeri artmaz. Yani sağlıklı bir ürün elde edilmiş olur” diye konuştu.

Çalşimşek şu bilgileri paylaştı: “Vitaminler vücutta sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Vücudun büyümesi ve gelişmesi, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için minerallere ihtiyaç vardır. Vitaminler ve mineraller vücudumuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen besin öğeleri grubudur. Tiamin(B1 vitamini) besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi, yine en önemli enerji kaynaklarından olan karbonhidratlardan enerji yapımında B1 vitamininin önemli bir işlevi vardır. Yetersizliğinde iştahsızlık, yorgunluk gibi durumlar gözlenir.

Riboflavin (B2 vitamini): Büyümenin hızlı olduğu çocukluk döneminde ihtiyaç fazladır ve vücut tarafından depolanamadığı için her gün alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde kansızlık vb. sorun görülebilir. Vitamin B6 bağışıklık sistemi için de gerekli bir vitamin olup yetersizliğinde büyüme geriliği, kansızlık gibi durumlar gözlenir. Vitamin B12 Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir. Çinko, vücutta önemli metabolik görevleri olan enzimlerin yapısına katılır. immün sistemi destekler. Normal büyüme ve gelişme için gereklidir. Eksikliğinde büyüme geriliği, yaraların geç iyileşmesi, tat ve koku almada sorunlar görülür. Her yaş grubunun rahatlıkla kullanabileceği bir ürün olan keçiboynuzu özütü içerdiği vitamin, mineraller ile sağlıklı ve lezzetli bir takviyedir. Doğal yapısında bulunan d-pinitol ile de diyabet hastaları sağlık uzmanı tavsiyesi ile kullanabilir".

KAYNAKİHA

 

20/03/2017 11:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: keçiboynuzu özü, diyabet, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.