Kedi veya köpekle yatmak uyku kalitesini bozabiliyor

ads ads ads ads
21/03/2023

ads
Kedi veya köpekle yatmak uyku kalitesini bozabiliyor

Yeni bir araştırma, evcil köpek veya kediyle yatmanın uykuyu kalitesizleştirip bireylerin daha huzursuz bir gece geçirmesine neden olabildiğini ortaya koydu.

ABD'deki Lincoln Memorial Üniversitesi'nden Dr. Lauren Wisnieski liderliğindeki çalışmada, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması adı verilen ve 2005-2006 arasında yürütülen bir projenin verileri incelendi.

Dr Wisnieski ve ekibi, köpek sahiplerinin uyku bozukluğundan mustarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit etti.

Human-Animal Interactions adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, kedi sahiplerinin de huzursuz bacak sendromu ve uykuya dalmakta güçlük çekme gibi durumlardan yakınma olasılığının arttığını gösterdi.

Evcil hayvan sahibi olmak ve uyku kalitesinin düşmesi arasındaki kesin neden-sonuç ilişkisi belirlenebilmiş değil. Ancak araştırmacılara göre bu farklılık, örneğin kedilerin geceleri daha aktif olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Öte yandan konuyla ilgili önceki çalışmalar da birbirinden farklı sonuçlar vermişti.

Dr Wisnieski, "Bir yandan, köpekler ve kediler, sosyal destek sağladığı için uyku kalitesine faydalı olabilir. Zira evcil hayvanlar bir güvenlik ve arkadaşlık duygusu sunar, bu da kaygı, stres ve depresyon düzeylerini azaltır. Öte yandan, evcil hayvanlar sahiplerinin uykusunu da bozabilir.” ifadelerini kullandı. 

Son çalışma, köpek ve kedi sahibi olmakla uyku kalitesi ve uyku bozuklukları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemeyi amaçladı.

Bu yüzden gece uyanma, uyku hapı kullanma ihtiyacı ve huzursuz bacak gibi semptomlara odaklanıldı.

Dr. Wisnieski, "Daha fazla araştırma yapılıp nedensel bir ilişki kurulabilirse, uyku kalitesi düşük olan hastaları tedavi eden doktorlara yol gösterebilir. Böylece evcil hayvan sahiplerini uykularının bölünmesi riskine dair bilgilendirmek ve evcil hayvanın geceleri yatak odasına erişimi kısıtlamak gibi olası çözümler sunmak mümkün olabilir." diye konuştu. 

21/03/2023 23:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kedi veya köpekle yatmak uyku kalitesini bozabiliyor
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.