Kelle, reform çalışmasını eleştirdi

ads ads ads ads
02/02/2016

ads
Kelle, reform çalışmasını eleştirdi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Bakanlığı’nın reform çalışmasının, “tarımsal üretimin bitmesine neden olacağını” savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Kelle, reform çalışmasını eleştirdi.

Tarımın sürdürebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Kelle, “Ama bunu birlikte yapalım. Önce alacaklarımızı ödeyin, oturalım ve ileriye dönük ne yapılabilir hep birlikte geniş bir tabana yayarak üretimi ve üreticiyi destekleyecek uzun vadeli bir çalışma yapalım. O zaman adını ‘reform’ koyalım” ifadelerini kullandı.

“BEYANLAR ALINMIYOR”

Reform çalışması ile ilgili bakanlık ile birkaç kez bir araya geldiklerini belirten Kelle, ancak “yapıcı bir yaklaşım sergilenmediğinin görüldüğünü” savundu.

Kamu görevlileri öne sürülerek destek ve ödemelerin yapılmadığını iddia eden Kelle, Tarım Sigortası beyanlarının alınmadığını, yasaya göre suç işlendiğini ileri sürdü.

Kelle, “Yıllardır zaten kamu görevlileri desteklenme sistemi dışında tutulmuştur. Eğer bu denetlenmiyorsa bunun suçlusu üreticimiz değildir. Doğrudan Gelir Desteği sübvansiyeli arpa gibi üretimin desteklenmesi için ödenen desteklerden kamu görevlilerinin yararlanmaması için yasal zemin mevcuttur ve uygulanmaktadır” ifadesini kullandı.

Kelle, listelerin Sayıştaylık denetiminden de geçtiğini kaydetti.

Tarım Sigortası Yasası’nın beyanların 31 Aralık tarihine kadar yapılmasını öngördüğünü belirten Kelle, Bakanlığın henüz beyanları almadığını belirtti.

Beyanlarda belge istemenin tüzükte yer almadığını kaydeden Kelle, şöyle devam etti:

“Şimdi alelacele değişiklik yapılmaya çalışılıyor. Neden asılsız beyanlar varmış? Biz yıllarca bir uzlaşı olsun tapu kayıtları ile sigorta beyanlarının karşılaştırılmasını savunduk. Bu yapılmadığı gibi şimdi de yalancılıkla suçlanıyoruz. Verilen destekler daha da zorlaştırılmak suretiyle ortadan kaldırılmak istenmektedir. Mevcut uygulama değişmezse Haziran ayında parasının biteceğini açıklayan Tarım Bakanı bütçesinin yarısının 2015 açıklarına yetmeyeceğini göz ardı etmiştir. Başka kaynak varsa bunu da açıklamalıdır.Parasız reform olmaz, para bitecek diye de reform olmaz. Lafa karnımız toktur. Bu sözde reform paketinin bize katacağı hiçbir şey yoktur. Aksine üretimin kökünü kazımak için her şey vardır”

“DESTEK ÖDEMELERİ YAPILMADI”

Kelle, 2015’ten kalan destek ödemeleri halen ödenmediğini belirtti.

Toprak Ürünleri Kurumu’nda (TÜK) yaşanan sıkıntılara değinen Kelle, “Yıllarca korunan arpa, buğday fonu hortumlanmış, T.Ü.K’ ün parası başka kalemlere aktarılmıştır. Bakan bu kurumun öneminden bahsetmektedir. İster istemez insanın aklına ‘ bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ söylemi gelmektedir. Çiftçimizin ürettiği ürünü önce tüccarına peşkeş çekilmeye çalışılmış, daha sonra feryadımız baskın çıkınca alelacele bir fiyat belirlenmiş ve T.Ü.K ambarları anlaşılmayan fiyat ile ürün almaya başlamıştır. Bugün de T.Ü.K’ den halen 15 milyon lira ürün alacağı vardır” ifadelerini kullandı.

Üreticinin Tarım Bakanlığı’na güveninin kalmadığını savunan Kelle, reformdan beklentileri bulunmadığını belirtti.

Kelle açıklamasında, “Çiftçi, ürün bedellerinin yarısını halen alamamıştır. Çiftçi, 2015 DGD ve mazot parasını halen alamamıştır. Küçükbaş üreticisi 2015 desteğini dahi alamadı, desteği ikiye katlamış, ödenmeyen desteği ikiye katlasan ne olacak. Hayvancının sütü alınmıyor. Fazla süt hayvancının elinde kalmasıyla karşı karşıyadır. Narenciye içler acısı, rekolte her geçen sezon azalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Reformun gündemi değiştirmek için ortaya çıkarıldığını savunan Kelle, “Sütte üretim destekleniyor mu? Kuru tarımda üretici destekleniyor mu? İhracat desteklerini İhracatçıya mı üreticiye mi vereceksiniz? Patatese ve enginara nasıl destek vereceksiniz? Geliniz el birliği ile bu işe sürdürebilir bir yapıya kavuşturalım. Ama bunu birlikte yapalım. Önce alacaklarımızı ödeyin, oturalım ve ileriye dönük ne yapılabilir hep birlikte geniş bir tabana yayarak üretimi ve üreticiyi destekleyecek uzun vadeli bir çalışma yapalım. O zaman adını ‘reform’ koyalım” ifadesini kullandı. 

02/02/2016 18:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Bakanlığı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.