Kendi sahamızda deplasmada oynamayalım...

ads ads ads ads
11/02/2012

ads

Hasan Hastürer Hasan Hastürer


Dıştan gelip inşaat sektörüne girenlere nasıl baktıklarını  da merak etti.

Northenland Yönetim Kurulu Başkanı Koral Bozkurt, spordan bir benzetmeye çok güzel bir yanıt verdi: “  Bütün mesele rekabet edebilme koşullarıdır. Dıştan gelenin daha ucuz maliyetli krediyle piyasaya girip girmemesi çok önemlidir. Eşit rekabet koşullarında hiç bir çekincemiz de yok itirazımız da. Önemli olan kendi sahamızda deplasman takımı gibi oynanamamız. Hükümetimiz bu konuydu düzenlesin geride sorun kalmaz.” 
 

Dün sabah kahvemi Mağusa’da içtim.

Ağız tadım için biraz ağır olsa da Mağusa’da Mağusalıların kahvesi Oza’yı içmeyi tercih ederim.

Kahvemi yudumlarken karşımdaki genç iş adamını  dinliyorum.

Uzun zamandır, kiminle konuşsak şikayet dinler, göz yaşı sileriz.

Yemyeşil Mesarya’yı  geride bırakıp Mağusa’ya varmak için yol alırken, “Konuşma yerine, ağlamama dinleyeceğim?”  diye sormuştum kendi kendime.

Peşinen söyleyim hiç  öyle olmadı.

***

Koral Bozkurt, 1976 Mağusa doğumlu.

Tam bir Mağusalı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ‘nde mezun olduktan sonra kendi yol haritasını erken çizdi.

2003 yılında NorthernLand Construction şirketini kurup inşaat sektörüne adım attı.

Daha yolun başında kısa ve yavaş adımlar yerine uzun ve hızlı adımları tercih etti.

Dikkatlerini üzerine çekerken, farklı yorumlara da davetiye çıkardı.

***

Daha yolun başına ekibini toplayıp şöyle demiş:

“ Arkadaşlar peşinen şunu bilelim. Yelkenli gemimize bindik. Deniz dalgalı. Önümüzde çok fazla seçeneğimiz yok. Ya dalgalı denizden korkup limanda kalakalacağız, ya da dalgaların üstüne üstüne kuralına göre gidip hedefimize varacağız.

Bunu başardığımız zaman başaramayanların önünde olacağız.

Aynen böyle dedikten sonra inançlı bir şekilde kendimize gerçekçi ama ülkemiz koşullarında büyük hedefler koyup yola çıktık ve başardık.”

***

Koral Bozkurt, mimarlık okudu ama sanırım gizli gizli psikoloği özellikle toplum psikolojisiyle ilgili kitaplar okuyor.

Biz sohbet ederken en üstte HAVADİS olacak şekilde tüm gazeteler vardı.

“ Gerçekçi olmakla kötümser olmanın farkını çok iyi bilmek gerekir” dedikten sonra ekledi: “ Kabul ediyorum, ülke zor günlerden geçiyor. Olumsuzluklar, sıkıntılar var. Ancak en genel tanımlamayla medyanın sürekli kötümserlik pompalamasından kimse kazançlı çıkmaz.

Kötümser, morali bozuk bir toplum, sağlıklı düşünüp, özgüvenler karar veremez.

Bir işadamıyım.

Karşımıza gelen müşteri kötümserse iletişimi iyi bir noktaya getirmek ciddi zaman alır.”

Tam bu noktada kısa bir şekilde medyaya girişinden de söz etti Koral Bozkurt ve şunları söyledi: “ Haberdar’ı satın alarak bir basın deneyimi yaşadım. En önemli amacım pozitif çizgide, demokratik ve toplumsal yaşama dengeli yaklaşan bir gazete yaratmaktı. Gazeteye sahip olduğum dönemde gazetenin içeriğinden baskı öncesi bir tek dafa bile haberdar olmadım. Ancak küçük toplumda gazete patronluğunun ne kadar zor olduğunu çok erken anladım. Çünkü gazeteyi ben çıkarmasam da içeriğinin hesabı benden soruldu. Beklentiler beni erken yordu. Maddi sorunları üç – dört ayda aşıp kendi kendine yeten bir gazete yaratabilirdik ama ben basın sektöründen ayrılmayı tercih ettim.”

***

“Son üç yılda konut satışlarınız nasıl?” diye bir soru sordum.

Koral Bozkurt’un yüzüne gülümseme, gözlerini ışıltı geldi.

“ Çok iyi” deyip devam etti: “  Şu ana kadar şirket olarak öngörülerimizde hiç yanılmadık. Hangi hedefleri koyduksa tam isabetle hedefimize ulaştık. Her yıl vergi verenler açıklanırken Northerland olarak aldığımız yer satışlarımızın çok iyi olduğunu göstermiyor mu?”

Fark ettim, Koral Bozkurt rakam vermek istemiyor.

Biraz ısrar edince, önce güldü sonra şunları söyledi: “ Galeri sahibi arkadaşlarımız var. Otomotomotiv sektöründe, önde gelen galeri sahibi arkadaşların bir yılda sattığı arabadan daha fazla konut sattık. 2011 yılında yakın geçmişle kıyasladığımız zaman en çok konutu sattık.”

***

“Şirket olarak dokuz yıllık bir geçmişiniz var. Bu süreçte sırat köprüsü demeyim ama köprüyü ne zaman geçtiniz?”

Hiç beklemeden yanıtını  verdi Koral Bozkurt:

“ Alasya Park Projemiz bizim için yaşamsal önem taşıyordu. Alasya Parkı tamamlayıp açılışını yaptığımız gün kritik köprü artık arkada kalmıştı. Ondan sonra artık hiç köprü üzerinde olmadık.”

***

Koral Bozkurt şikayet etmemeye özen göstererek inşaat sekötürü ile finans sektörü arasındaki ilişkiye de dokunup değerlendirmesini seslendirdi:

“ Finans sektörünün dünyadaki örneklerine pararlel inşaat sektörüne yönelik kredilendirme politikası yoksa orada sorun yaşanması kaçınılmazdır. Hepimizin yakınlarımız nedeniyle çok yakından tanıdığımız İngiltere’deki piyasaya bakalım. Uzun vadeli kredi koşulları inşaat sektörünün sürekli hareketlilik yaşamasının nedenidir. Konutu yapan, konutu alan ve krediye veren üçlü arasındaki güçlü, yerleşik sistem sektörünün sorunsuz yürümesine neden oluyor.

Bankalar kendilerini, sistemin dışında değil içinde ve parçası gördüğü oranda sektör gelişir, konut almak isteyenler de daha cesur olarak adım atar.”

***

Dıştan gelip inşaat sektörüne girenlere nasıl baktıklarını da merak etti.

Northenland Yönetim Kurulu Başkanı Koral Bozkurt, spordan bir benzetmeye çok güzel bir yanıt verdi: “ Bütün mesele rekabet edebilme koşullarıdır. Dıştan gelenin daha ucuz maliyetli krediyle piyasaya girip girmemesi çok önemlidir. Eşit rekabet koşullarında hiç bir çekincemiz de yok itirazımız da. Önemli olan kendi sahamızda deplasman takımı gibi oynanamamız. Hükümetimiz bu konuydu düzenlesin geride sorun kalmaz.” 

Günün sözü: 

Hesabını  bilenin, hesabı açık vermez

11/02/2012 09:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Northernland, Koral Bozkurt, Hasan Hastürer
MANŞETLER

HK Hasan Hastürer

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.