KIB-TEK’e üç partiden partizanca hukukçu istihdamı; değişmeyen küflü zihniyetin göstergesidir

ads ads ads ads
29/09/2022

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Bir avukat abimiz aradı geçen gün, “Bak be Ali da KIB-TEK’e koalisyondaki üç partinin önerdiği partizanca üç hukukçu alacaklar” dedi.

   Bu abimiz meslektaşlarının, genç hukukçuların iş bulmasına, çalışmasına karşı olmadığını ama bu şekilde münhal açmadan, sınavsız, torpille üç partinin önereceği üç hukukçu alınmasını doğru bulmadığını söyledi.

   Avukat abimiz, üstelik KIB-TEK’te iki hukukçu olduğunu, kurumun onları kullanmak yerine, davaları ve benzeri hukuk işleri için dıştan hizmet satın aldığını da söyleyerek, “Olmaz böyle istihdam be kardeşim” dedi.

    Bu tecrübeli hukukçu, bazı başka devlet daireleri ve kurumları için de tecrübesiz yeni mezun veya yaşı ilerlemiş ama mesleğinde başarılı olamayan avukatlar istihdam edildiğini, bu kişilerin çoğuna iş dahi verilmediğini, bu kişilerin meslekte ilerleyemeden buralardan boş yere maaş çektiğini de söyledi. Hatta bazı kurumlara istihdam edilen bazı hukukçuların verdiği görüş ve önerilerin dikkate alınmadığını, onlara saygı dahi duyulmadığını da anlattı. Çünkü mantık şu; istihdam ettim bitti… Oraya çalışsın diye değil, partili bir hukukçu oradan maaş çeksin, yatsın diye istihdam ediliyor.

    Birileri onları dava ederse veya bir yasayla ilgili çalışma yapılacaksa da gidiyorlar memleketin ünlü, ismini duyurmuş bir avukatından ya da onun avukatlık bürosundan hizmet satın alıyorlar, tabii onun da partili olması şartıyla… Yani partizanca istihdam partizanca istihdamdır, hukukçu da olsa mühendis de olsa bir başka uzmanlık alanı da olsa zihniyet değişmiyor.

    Neyse, konuyu dağıtmadan KIB-TEK’e yapılmak istenen istihdamlara dönelim.

    Hukukçu abimizin bildirdiği olayı ben araştırana kadar, bugün EL-SEN Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu, açıklama yaparak, avukat abimizi doğrulayan, hatta bizim bilgilerimizden de fazlasını içeren bir açıklama yaparak, bu istihdamları kınadı.

   Ahmet Tuğcu da bana aktarılan bilgiyi teyit eden açıklamasında, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun, hükümette bulunun partilerin talimatı ile her partinin önerdiği birer sözleşmeli avukat ve iki danışman avukat alınması için girişim yaptığını duyurdu.

    Alınan kararı kabul etmediklerini belirten Tuğcu, bu kararın derhal durdurulmasını talep etti.

    Ahmet Tuğcu, KIB-TEK’in acil personel ihtiyacı olduğunu ama bunun sözleşmeli avukat olmadığını kaydetti.

   Teknisyen ve kitabet hizmetleri için toplu iş sözleşmesinin ilgili maddeleri uyarınca münhal açılarak, siyasi istihdam şeklinde değil, hak eden kalifiye personel alınması gerektiğini de ifade eden Tuğcu, “Arazide, santrallerde, dairelerde iş yükü altında ezilen personel varken, sözleşmeli ve danışman avukat adı altında 21 bin TL maaş ile istihdam yapılmasına karşıyız” dedi.

    Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini de isteyen Tuğcu, dönülmemesi halinde yasal her türlü mücadeleyi vereceklerini açıkladı.

    Bu konuyu araştırırken görüşünü sorduğum bir kişi, “Yahu Ali Gardaş, KIB-TEK’e doğrudan akaryakıt alımıyla devlet milyonlarca zarara uğratılırken, sen üç- dört hukukçu almalarının peşine mi düştün?” diye sitem etti.

     İşte bu ülkede bu zihniyet nedeniyle hiçbir sorunu çözemiyoruz…

     Çok büyük vurgunlar varken, daha düşük vurgunları dert etmeyelim istiyorlar…

     “Eh, millet malı götürüyor, sen da nelerle uğraşıyorsun?” diyorlar…

      Yolsuzluğun, usulsüzlüğün, kanunsuzluğun, yasa tanımazlığın, “küçük, orta, büyük” diye dereceleri varmış.

      Vardır elbet, görüyoruz zaten, kimin ne kadar vurguna tav olduğu gözümüzün önünde.

      Ancak akaryakıt temininde doğrudan alımlarla devlete milyonlarca para ödetilmesi, yani bizim, vatandaşların paralarının çarçur edilmesi ne kadar sorgulanması ve cezalandırılması gerekiyorsa, sırf koalisyon ortaklarından üç hukukçuya torpille istihdam imkânı sağlamak da o denli yanlış ve cezalandırılması gereken bir icraattır.

      Hükümet ortaklarının, kendilerinin uygun göreceği partili avukatları KIB-TEK’e istihdam etmek istemesi, iktidardaki üç partinin nasıl bir zihniyette olduğunu gösteriyor aslında.

       1970’lerden, 80’lerden, 90’ların başından aşina olduğumuz “partizanlıktan” bir türlü kurtulamadığımızın göstergesidir bu hukukçu istihdamı.

       Özellikle de büyük ortak UBP’den kimler geldi, kimler geçti, o partide görev almış abilerimizden, ablalarımızdan bazıları bu dünyadan göçüp gitti, kimisi de şu anda emekliliğini yaşıyor, yerlerine yeni nesil siyasiler geldi ama lanet olasıca bu partizanlık bitmedi gitti…

      Yahu, bu KIB-TEK bin türlü sorunla cebelleşiyor, dev gibi kurumu hareket edemez hale getirdiniz, perişan ettiniz, mahvettiniz ve halen buraya partizanca istihdam yapıyorsunuz?

     Be mübarek insanlar, sizde vicdan da mı yok, utanma, sıkılma da mı yok?

     Bunca sorun içinde yüzen bu kuruma halen partizanca istihdam yahu, hem de hiç gereği yokken hukukçu istihdamı? Gerçekten çıldırmamak elde değil… Bu zihniyetle bu ülke hiçbir yere varamaz…

    

29/09/2022 18:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: KIB-TEK’e üç partiden partizanca hukukçu istihdamı; değişmeyen küflü zihniyetin göstergesidir
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.