Kıbrıs Sorununda Önemli Gelişme

ads ads ads ads
03/09/2016

ads
Kıbrıs Sorununda Önemli Gelişme

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis ile bugünkü görüşmelerinde güvenlik ve garantiler konusunda bağlayıcı olmayan bir fikir teatisinde bulunduklarını belirtti.

“1960 garanti sisteminin değişmesinin bugünkü görüşmede gündeme geldiğine” ilişkin Rum medyası kaynaklı haberler üzerine TAK muhabirine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, bir çözümle birlikte yeni bir yapının oluşacağına, güvenlik ve garanti sisteminin de yeni duruma göre uyarlanacağına vurgu yaptı.

Akıncı, “Garanti ve ittifak konusunun 5’li konferansta sonuca bağlanacağını” da yineledi.

“KIBRIS TÜRK HALKI GÜVENLİĞİNİ TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNDE GÖRÜYOR…”

Cumhurbaşkanı Akıncı, özetle şunları kaydetti:

"Unutmamak gerekir ki Kıbrıs Türk halkı güvenliğini uluslararası güçlerde değil, Türkiye'nin garantisinde görmektedir. Bunu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. 1960 yılında değiliz. 2016 yılında koşullar elbette 1960'takinden farklıdır. Bir çözümle birlikte yeni bir yapının oluşacağı da açıktır.

Yeni kuracağımız, siyaseten eşit iki kurucu devletten oluşacak 2 kesimli, 2 toplumlu birleşik federal Kıbrıs'ın yapısı bu yeni koşulların en belirgin özelliklerini oluşturacaktır. Elbette güvenlik ve garanti sistemi de bu yeni duruma göre uyarlanacaktır.

Oluşacak bu yeni yapıyı da dikkate alacak şekilde, her iki tarafın da kendini güvende hissedeceği yeni bir sistemi kurgulamak mümkündür. Bir taraf için güvenlik olan düzenleme, diğer taraf için tehdit algısı yaratmamalıdır.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler olarak bugün güvenlik ve garantiler konusunda bağlayıcı olmayan bir fikir teatisinde bulunduk.

Yine unutulmamalıdır ki Garanti ve İttifak Antlaşması uluslararası nitelikli bir anlaşmadır. Son şekli 5'li konferansta sonuca bağlanacaktır."

“TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN GAYRI RESMİ OLARAK GÖRÜŞMEYE BAŞLADI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son KKTC ziyaretinde “hedefin, bir çözümle birlikte her iki tarafın da kendini güvende hissedeceği bir sistem olduğunu” ifade ettiğine de atıf yaptı.

Akıncı, Çavuşoğlu’nun, “Türkiye ile Yunanistan'ın garantiler başlığını gayrı resmi olarak görüşmeye başladıklarını, bunları konuşmanın zamanının geldiğini” ortak basın toplantısında dile getirdiğini de anımsattı. 

LİDERLER EK GÖRÜŞME KARARI ALDI

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu, bugün yapılan yoğunlaştırılmış müzakere görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Burcu, hızlandırılmış müzakere sürecindeki ihtiyacı göz önünde bulunduran Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve “Kıbrıs Cumhuriyeti” Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis’in daha önce açıklanan ve 14 Eylül’e kadar sürmesi planlanan görüşme programlarına ilaveten 10 Eylül Cumartesi günü ek bir görüşme yapma konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Burcu, söz konusu görüşmenin sabah saat 10.00’da yapılacağını da açıkladı.

Normal takvime göre Liderler bugünden sonra 6, 7 ve 14 Eylül’de olmak üzere 3 kez daha bir araya gelecekti.

03/09/2016 09:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akıncı, türkiye, yunanistan, kıbrıs, mustafa akıncı, anastasiadis, nikos anastasiadis, kıbrıs sorunu, önemli gelişme, son dakika haberleri, son dakika, haber, türk, rum, garantiler, müzakereler, kıbrıs müzakereleri, haberkıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.