Kıbrıs Türk Çiçekçiler ve Çiçek Üreticileri Birliği'nden çağrı

Kıbrıs Türk Çiçekçiler ve Çiçek Üreticileri Birliği, koornavirüse karşı alınan tedbirler çerçevesinde çalışamadıklarını ve büyük bir ekonomik belirsizlik içinde olduklarını belirtti.

ads ads ads ads
28/03/2020
HK

ads
Kıbrıs Türk Çiçekçiler ve Çiçek Üreticileri Birliği'nden çağrı

Kıbrıs Türk Çiçekçiler ve Çiçek Üreticileri Birliği, koronavirüse karşı alınan tedbirler çerçevesinde çalışamadıklarını ve büyük bir ekonomik belirsizlik içinde olduklarını belirtti.

“Bizler çiçekçiler ve çiçek yetiştiricileri olarak ülkemizde birçok özel işeltme gibi salgınla ilgili kaygı yaşıyor ve çalışamıyoruz” denilen açıklamada, “görüyoruz ki, bakanlar kurulunun  ‘toplumsal dayanışma’ adı altında altında açıkladığı önlemler, yeterli ve güven verici olmaktan uzak ve özel sektörü yok saymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Dükkanlarımızda her geçen gün eriyen, çöpe atılan stoklarımız var. Bu bağlamda haykırıyoruz, ‘Yok oluyoruz’ denilen Birlik açıklamasında pakette şu değişikliklerin yapılması talep edildi:

  1. Tüm işyeri kiraları belirlenen süre içinde ödemesi durdurulmalı. (Mal sahiplerine alamadıkları kira bedeli  karşılığında vergi indirimi yapılabilir)

2. Tüzel ya da Gerçek kişilerin ödemekle yükümlü oldugu KDV beyanları , Vergi , Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı  yatırımları cezasız olarak 6 ay ileri bir tarihe ertelenmeli

3. Elektrik/su/telefon gibi girdiler için devlet tarafından belli bir indirime gidilmeli

4. Gün işleyen gün yiyen esnafın sokağa çıkma yasağının sürdüğü süre içinde (ekonomk faalyet olmadığı için)  asgari yaşam koşullarını sürdürecek yaşam parası ödenmeli.

5. Çöpe atılan çiçeklerimizin, alıntermizin / kayıplarımızın giderilmesi.

6. Çalışma hayatına sıfırdan başlayacağımız göz ardı edilmeden, ödemekle yükümlü olduğumuz çeklerin makul  ileri tarihlere atılmaları. (6 ay gibi)

7. İlgili bankalarla anlaşıp, faizsiz destek kredileri ile küçük esnaf korunmalı

8. Salgın sonrası  ekonomik, sosyal ve psikolojik yaşamın en az zararla atlatılabilmesi için sosyal transferler adı altında, her tür  katkı Kıbrıs Türk toplumunun her kesimne eşit yapılmalı.

9. Ülkenin, salgın öncesi kâr eden tüm kurumlarının bu süre içinde kârlarından bir nebze olsun vazgeçmesi toplum  olarak kötü günlerden, geçmişte olduğu gibi dayanışmayla geçmemizi sağlayacaktır.

28/03/2020 11:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs Türk Çiçekçiler, çiçek yetiştiricileri, salgın, Çiçek Üreticileri Birliği, Koronavirüs, haber, kıbrıs, kktc, kıbrıs haberleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.