“Kıbrıs’ın ortasında sınır var ama Kıbrıslıların ortak sorunlarının sınırı yoktur”

ads ads ads ads
30/09/2022

ads

Ali Baturay Ali Baturay


Cyprus Mail Gazetesi’ndeki haberlere bakarken Noam Chomsky ile Lefkoşa'daki Kıbrıs Forumu için bir röportaj yapıldığı haberi gözüme ilişti. Chomsky’le bir röportaj yapılmış ve kaydı formda izlettirilmiş…

    İşte bu röportaj kaydından haber yapan Cyprus Mail, Chomsky’nin “Dünyanın daha büyük sorunları olduğu için Kıbrıslı tarafların anlaşmaya varması gerekir” sözünü başlık yaptı.

    Tanıyan tanır ama ben yine de haberin ayrıntılarına geçmeden önce kısaca Noam Chomsky’den söz etmek istiyorum size…

   Bildiğiniz gibi dünyaca ünlü Amerikalı Noam Chomsky, dilbilimci, filozof, bilişsel bilimci, tarihçi, sosyal eleştirmen ve politik aktivisttir, kitaplarının büyük çoğunluğu Türkçeye de çevrilmiştir.

    ABD’nin dış politikası ile ekonomik politikasını katı bir şekilde eleştirmesi ile bilinen 94 yaşındaki Chomsky, birkaç kez dünya üzerinde eserlerinden en çok alıntı yapılan yaşayan insanı seçildi.

     Habere gelince, aslında röportajın özeti şu; ülkeler, toplumlar fark etmese ya da kabul etmese de “iklim krizi” dünyanın en önemli sorunudur.

   Chomsky’e göre iklim krizi karşısında diğer tüm yerel sorunlar önemsiz hale geliyor ve harekete geçmek için zaman kaybetmemek gerekiyor.

     Kıbrıslıların Kıbrıs sorunundan daha ciddi sorunu olduğunu belirtip Noam Chomsky, bunun da “atmosferin ısınması” olduğunu söyledi.

     Yüzyılın sonunda atmosferin ısınmasının Kıbrıs’ın da bulunduğu Ortadoğu'da dünyanın geri kalanında olduğundan iki kat daha hızlı ilerlediğini gösteren bir rapor bulunduğunu anlatan Chomsky, “Yüzyılın sonuna kadar bölgedeki sıcaklıklar 5 santigrat derece yükselecek ve bölgeyi yaşanmaz hale getirecek. Ayrıca, yeni araştırmalara göre Doğu Akdeniz'de 2050 yılına kadar deniz seviyeleri bir metre, yüzyılın sonunda ise 2,5 metre yükselecek” dedi.

      Röportajın Güney Kıbrıs’taki bir forum için yapılması nedeniyle Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine seslenen Chomsky, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti ile yaşadığı sorunundan çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

     Chomsky, “Ortadoğu, sera gazı emisyonlarında Avrupa Birliği’ni ve Hindistan'ı geride bıraktı ve bölge, bizi yok eden büyük bir fosil yakıt üreticisidir. Bölgede yaşananlar olağanüstü önemde ve yakın gelecekte insan hayatını mahvedebilir. Diğer her şey önemsiz hale gelir. Tüm yerel sorunlar ortadan kalkacak” dedi.

     Chomsky, Kıbrıslıların kafasını kaldırıp, dünya gerçeklerini görmesini, sanki de Kıbrıs sorunu dünyanın en büyük sorunuymuş gibi davranmamalarını, küresel bir sorun olan ama Kıbrıs adasının bulunduğu coğrafyayı çok daha fazla etkileyecek ilkim krizine odaklanılmasını istiyor.

     “Kıbrıs sorunu ne olacak?” sorusunun kolay bir cevabı olmadığını ama Kıbrıs sorununa siyasi bir çözüm bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Chomsky, “Bir uzlaşmaya varmak için her iki tarafın da istekli olması gerekecek, çünkü dünyada çok daha büyük bir sorun var” dedi.

     Kıbrıs’ta iki toplum içinde popüler bir örgütlenmenin olması gerektiğini belirten Chomsky, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların bir araya gelmesinin şart olduğunu, Kıbrıs’ı ikiye ayıran bir sınır bulunduğunu ama karşılaştıkları sorunların sınırı olmadığını anlamaları gerektiğini vurguladı.  

     Tabii Chomsky, yalnızca Kıbrıs'taki Rum ve Türk topluluklarının değil, aynı zamanda Kıbrıs’la ilgisi olan büyük güçlerin de birbirine uyum sağlamanın ve bir anlaşmaya varmanın bir yolunu bulması gerektiğini kaydetti.

    İklim krizi de dahil dünyadaki birçok sorunun çözülmesi için ABD, Rusya, Çin gibi büyük güçlerin, birbirleriyle uyum sağlamak için çatışmalarını aşmanın bir yolunu bulmak zorunda olduklarını da vurguladı.

    Bir özetini verdiğim haberde dikkat ettiğiniz gibi Chomsky, tüm Kıbrıslılara, “Kıbrıs sorunu yani sizin sorununuz dünyanın en önemli sporunu değil, kendinize gelin ve çözüm bulun” diyor özet olarak.

    Dünyanın çok daha büyük sorunları olduğunu, Kıbrıs’ın bulunduğu coğrafyayı en fazla etkisi altına alacak olan iklim krizini de hesaba katmamız gerektiğini söylüyor ünlü düşünür.

    Chomsky’nin güzel bir sözü daha var; Kıbrıs’ın ortasında sınır bulunduğunu ama ortak sorunlarının sınırı olmadığını da söylemesi oldukça anlamlı.  

    “Adam bu kadar şeyi söylemiş de kimin umurunda olacak?” diyebilirsiniz. Doğrudur, bu güzel sözler hiç kimsenin umurunda olmayabilir ama bana göre Noam Chomsky gibi önemli bir isim Kıbrıs’la ilgili bir şeyler söylemişse ben önemserim.

    Tabii şu da var; Noam Chomsky bilir mi acaba Kıbrıslıların, özellikle de Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununu düşünecek halleri olmadığını, çok daha acayip lokal sorunlarla ilgilendiğini, ekonomik krizden başını kaldıramadığını, üstelik her gün saçma sapan şeylere maruz kaldığını, iklim krizini düşünecek bilinci ve ruh hali olmadığını? Biz yığınla deli saçması işlerle o kadar haşır neşiriz ki Chomsky’nin sözleri de buhar olup uçar maalesef…

30/09/2022 22:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: “Kıbrıs’ın ortasında sınır var ama Kıbrıslıların ortak sorunlarının sınırı yoktur”
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.