Kıbrıs'ta Kuraklık Alarmı!

ads ads ads ads
23/05/2014
TAK

ads
Kıbrıs'ta Kuraklık Alarmı!

Rum Tarım Sigortası Kurumu, Baf kazası haricinde “(Güney) Kıbrıs’ın” genelindeki tüm bölgeleri, kuraklığın vurduğunu ilan etti.

Kararın, kurumun Yönetim Kurulu tarafından alındığını yazan Fileleftheros gazetesi, söz konusu bölgelerin, “tahıl ve yağmur suyu ile beslenen hayvan yemi bitkileriyle” alakalı olarak, kuraklık alanı ilan edildiklerini kaydetti.

Gazete, bu bölgelerin; yüzde 85 zarar kayda geçirilen bazı bölgeler haricinde, yüzde 100 zararla Lefkoşa bölgesi, yüzde 100 zararla Limasol kazasının doğu bölgesi ve yüzde 80–100 zarar kayda geçirilen “Mağusa” ve Larnaka bölgelerinin tamamı olduğunu kaydetti.

Gazete, kuraklık tazminatlarının, dekar başına 20 Euro’ya ulaşmasının beklendiğini de ekledi.

Simerini gazetesi ise “Çiftçiler Büyük Zararda” başlıklı haberinde, 2013 yılının Eylül ayından bu yana kaydedilen minimum yağışların ve barajlardaki düşük doluluk oranının sonucu olarak, bu yılın kış döneminin Rum çiftçiler için çok yıkıcı sonuçlara sahip olduğunu yazdı.

Gazete, çiftçilerin kuraklıktan ötürü alacakları tazminat miktarının, Rum Tarım Ödemeleri Kurumu’na (KOAP) başvuruları sırasında sunacakları verilere dayanacağını da ekledi.

“EN KÖTÜ YIL”

Gazete bu ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, bu yılın kış döneminin (Ekim 2013-Eylül 2014) tüm zamanların neredeyse en kötü dönemi olarak gelişme gösterdiğini, çünkü geçtiğimiz yılın Ekim ayından düne kadar barajlara yalnızca 11,2 milyon metre küp su akışı olduğunu yazdı.

Rum Su İşleri Dairesi’nin verilerine dayanarak, barajlardaki doluluk oranının ortalamanın altında olduğunu (yüzde 45) kaydeden gazete, depolanmış su miktarının ise bugün 131 milyon metre küp suya ulaştığını ifade etti.

Gazete bu miktarın geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise, 248 milyon metre küp olduğunu ekledi. 

23/05/2014 13:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kuraklık, güney kıbrıs, kuzey, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.