Kıbrıs’ta önemli gelişmeler var

ads ads ads ads
22/03/2015

ads
Kıbrıs’ta önemli gelişmeler var

Brüksel’de gazetecilere açıklama yapan AB Bakanı Volkan Bozkır “Önümüzdeki dönemde Kıbrıs’ta bir hareketlilik bekleyeceğimiz duruma geldik” dedi

Avrupa Birliği (AB) müzakere çalışmaları çerçevesinde Brüksel’e gelen AB Bakanı ve Başmüzakareci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını açıkladı. AB’ya katılım çalışmaları çerçevesinde bakanlığa atanmasından sonra yedinci kez Brüksel’e gelen Bozkır, “Kıbrıs’ta çözüm, Suriye’den, Ukrayna’dan, Fi listin’den daha kolay. Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde AB ile aramızda bloke olan 17 fasıl boşa çıkacak” dedi. Bozkır, 7 yıl önce AB’ye verilen pozisyon belgesinin yenilendiğini söyledi.

Volkan Bozkır, beraberinde Brüksel’e gelen gazetecilere şu açıklamaları yaptı:

Hahn’la görüşme

- POZİSYON BELGEMİZİ VERDİK: Gelişmeden sorumlu Komiser Johannes Hahn’la bir yılda belki 7. veya 8. görüşmemiz olacak. Bu görüşmemizde 17. fasılla ilgili olarak müzakere pozisyon belgemizi geçen cuma vermiştik. 7 sene önce verdiğimiz müzakere belgesini güncelledik. Kendilerinin bazı görüşleri olmuştu. Onları da çalıştık. Normal şartlarda yaklaşık 8 haftalık bir çalışma oluyor. Siyasi bir nedenle bloke edilmemesi halinde açılabileceğini düşünüyoruz. Tabiatıyla son dönemlerde meydana gelen gelişmeler her türlü konuşmamızı ihtiyatlı hale getiriyor.

- KARŞILIKLI GÜVEN: Karşılıklı güveni artırmamız gereken bir noktadayız. Türkiye ile ilgili yanlış fotoğrafın doğru resimle değişmesiyle olacak. 17. fasıl hiç gündemde yoktu. 17. fasıl, eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin bloke ettiği bir fasıldı. ‘İstediğiniz faslı söyleyin 2 ay içinde açalım’ dedik.

17 fasıl bloke edildi

- KIBRIS’TA GELİŞMELER VAR: Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli olan unsurların fasıl açmak için AB’ye intikaline her zaman karşı çıktık. Onun için Brüksel’de diyoruz ki; ‘fasıl açmak için kullanırsak biz bunu bloke ederiz’. 17 fasıl Kıbrıs nedeniyle bloke edilmiş durumda. Yalnız Kıbrıs’ta önemli gelişmeler var. Önümüzdeki dönemde Kıbrıs’ta bir hareketlilik bekleyeceğimiz duruma geldik. Kıbrıs sorununun çözümü Suriye, Ukrayna, Filistin sorunlarının çözümünden daha kolay. Parametreleri belli sorun haline geldi. Kıbrıs sorunu çözülürse bir anda 17 fasıl boşlukta kalacak.

- UMUT ORAN’A ELEŞTİRİ: TBMM’deki Karma Parlamenterler Kurulu toplantısınd Umut Oran boykotu örgütledi. Benim anladığım vatanseverlik bu değil. Bu ifadeleri okuyan birisi ne demek istediğimi anlar. Türkiye’ye zarar vermek amacı olduğunu bilmediklerini varsayıyorum.

CHP’nin böyle bir davranış içinde olmayacağını düşünüyorum. Türkiye’de iktidar sorunu yok muhalefet sorunu var.

‘Yanlış olan algıları kırdık’

Türkiye ile ilgili yanlış algılar oluşturulduğunu belirten Bozkır, Kobani konusunda Türkiye’nin hiçbir şey yapmadığı algısının yapılanları anlattıktan sonra kırıldığını söyledi. Bozkır IŞİD konusunda şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’ye 39 milyon turist geliyor. Türkiye kim terör için kim turizm için gelmiş bilemez ki. Bize isimleri verin dedik. Son 6 ayda bu bilgiler gelmeye başlayınca 12 bin 500 kişinin Türkiye’ye girişini yasakladık. Ayrıca, Türkiye’de olduğunu saptadığımız bin 200’ün üzerinde kişiyi de Türkiye’den geri gönderdik. İlk söylenenin yanlış olduğu uygulamayla birlikte anlaşılmış oldu. AB ülkelerinin kendileri de çıkarken engellemesi lazım. Türkiye’nin AB’ye üyeliği terörizmi ve radikalizmi önleyecek en önemli katkı olacaktır.”

‘Sorun Türkiye’de değil’

Bozkır, 3 İngiliz kızın Türkiye’den geçerek IŞİD’e katılmasını sağlayan Kanada ajanı ile ilgili de şunları söyledi: “Bu tür kargaşa ortamlarının olduğu bölgelerde ajan olması olması doğaldır. Kanada’yı suçlamanın faydası yoktur.İngiltere aslında daha önce bilgi verildi mi, verilmedi mi gibi bir görüş ayrılığı oldu. Burada çok çeşitli imkanlar var. Çok önceden bilgi verilebilir. Birbirimzi suçlayarak bir yere varamayız. Herkes üç kızın terör örgütüne katılmasından üzüntü duyuyor. Ancak sorun Türkiye’de değil. Bu sorunun çözümü, sorununun nedenlerinin saptanması AB’nin işi. Acaba bu çocuklar neden o güzel ülkeleri bırakıp savaşa gitmek için bu kadar yol kat ediyorlar. Bunun tahlilinin yapılması lazım.

22/03/2015 08:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: TBMM, Avrupa, Kanada, Fransa, Suriye, Kıbrıs, Brüksel, Ukrayna, Filistin, İngiltere, Avrupa Birliği
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.