Kıbrıs'taki döviz krizi Türkiye basınında

Türkiye gibi Kuzey Kıbrıs’ta da (KKTC) TL’deki değer kaybı hayat pahalılığını artırdı. Enflasyon yüzde 19’u aşarken, ithalata bağımlılık sorunları büyütüyor

ads ads ads ads
23/07/2018

Türkiye gibi Kuzey Kıbrıs’ta da (KKTC) TL’deki değer kaybı hayat pahalılığını artırdı. Enflasyon yüzde 19’u aşarken, ithalata bağımlılık sorunları büyütüyor

ads
Kıbrıs'taki döviz krizi Türkiye basınında

Emre Deveci

Türkiye gibi Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya. Para birimi olarak Türk Lirası (TL) kullanan KKTC’de Şubat 2015’te rekor düzeyde düşerek yüzde -0.21 olarak kaydedilen yıllık enflasyon (TÜFE), Haziran 2018’de yüzde 19.41’e ulaştı. TL’deki değer kaybı, ithalata bağımlı ekonomi nedeniyle enflasyonu zirveye taşıdı. Bu durumun ortaya çıkmasında, zaten kötü olan dış ticaret dengesinin, 2017’de daha da bozulması etkili oldu. Ada ekonomisinin sorunlarını Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Yenal Süreç ile konuştuk:

Aşırı fiyat artışı var

- Kıbrıs ekonomisinin başlıca sorunları neler, nasıl çözülebilir?

Öncelikle küçük iç pazar yapısı, birçok alanda ekonomiyi dışa bağımlı kılıyor. Yüksekithalat bağımlılığı özellikle son dönemdeki gibi TL’nin değer kaybına bağlı olarak ekonomide ciddi kırılganlıklar ve sorunlar yaratıyor. TL kullanımı nedeniyle kur veya faize herhangi bir müdahale yapılamadığından ortaya çıkan aşırı fiyat artışlarına minimal etkisi olan bazı yerel önlemler ile müdahale ediliyor.

-Özelleştirme merkezli yapısal dönüşüm programları kıbrıs ekonomisini nasıl etkiledi?

KKTC ekonomisinde 1990’lı yılların sonlarına kadar ekonomik büyüme, ağırlıklı olarak kamu kesiminin büyümesine bağlı seyretmekteydi. 2003 yılında adada iki taraf arasında geçişlerin başlaması, ardından 40 yıllık kıbrıs sorununda ilk kez referanduma sunulacak kadar kapsamlı bir planın ortaya çıkması ve bu planda kıbrıs sorununun en çetrefilli konularından olan mülkiyet sorununa belirli bir çerçeve çizilmiş olması KKTC’ye yurtdışından da (Türkiye harici de örneğin İngiliz, İsrail ve Rus kaynaklı) gayri menkul amaçlı da olsa yatırım ve sermaye girişine yol açtı. 2003 sonrası dönemde hız kazanan inşaat sektöründeki hızlı büyüme hem ekonomide belirli bir gelir artışı hem de Türkiye’den ilave işgücü girişi yaratmıştı. 2008 yılı sonlarında dünyada ortaya çıkan hem küresel kriz hem de mülkiyet konusunda Kıbrıslı Rumlar’ın AİHM’de sonuçlanan bazı davalarının yarattığı tedirginlik ile emlak piyasasındaki devinim durma noktasına geldi. Buna bağlı olarak başta inşaat sektörü ve bağlı bazı sektörlerde birçok firma kapandı, bunun sonucunda da belirli oranda işsizlik ortaya çıktı. Elektrik üretim ve dağıtımında bir kamu tekeli olan kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun işlevlerinin üretim ve dağıtım olarak ayrıştırılması ve özelleştirilmesi tartışılmaya devam ediliyor. Bunların yanında Türkiye’den adaya gelen suyun dağıtım haklarının da, şebekenin yenilenmesi koşuluyla özel işletmeye devri gündemde. Benzer şekilde sabit telefon hizmetlerinin şebeke yenilenmesi koşuluyla bir GSM operatörüne devri kamuoyunda tartışılıyor.

23/07/2018 10:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: altın, fiyat, çeyrek altın, rekor, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.