Kırmızı et alerjisine dikkat!

Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi kırmızı et alerjisine karşı uyarıyor

ads ads ads ads
20/08/2018

ads
Kırmızı et alerjisine dikkat!

Kırmızı et tükettikten sonra yaşanan hazımsızlık, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler akla ilk önce gıda zehirlenmesini getiriyor. Ancak bu belirtiler alerjik reaksiyon da olabilir. Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi kırmızı et alerjisine karşı uyarıyor.

Hazımsızlık, karın ağrısı, bulantı ve ishal... Bu belirtiler kırmızı et yedikten sonra ortaya çıkıyorsa alerji işareti olabilir .

Türkiye Ulusal Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, kırmızı et alerjisinin genellikle ilk olduğu zamanda fark edilmediğini söyledi, “Yediğim et bozuktu, iyi pişirilmemişti, içine bir şey katılmıştı diye bir düşünce oluyor. Ama tekrarlayanlarda  galiba etle ilgili bir şey oluyor, çünkü her seferinde bu olmaya  başladı düşüncesi gelişiyor” dedi. 

KIRMIZI ET TÜKETİMİ NE ZAMAN BIRAKILMALI?

Kırmızı et alerjisinin her bin kişiden üçünde görüldüğünü ve her yaşta ortaya çıkabildiğini aktaran Dr. Şekerel, “Kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı veya gözkapaklarında, dudaklarda şişkinlik olabilir ya da burunda akıntı, aksırık olabilir. Göğüste sıkışma, öksürük nefes darlığı yakınmaları olabilir. Kusma, karın ağrısı, ishal şeklinde yakınmalarla kendini belli edebilir” ifadesini kullandı.  

Kırmızı et alerjisinin iki tipte görüldüğünü aktaran Prof. Şekerel, “Birinci tipi erken ilk 30 dakika içinde reaksiyon veren, çoğunlukla inek sütü alerjisiyle birlikte oluyor. Sütün içinde bulunan proteinlerle benzer proteinler etin içinde olduğu için alerjik reaksiyonlar yaşayabiliyorlar. İkinci tip ise daha farklı bir tip; 3-6 saat sonra yakınmalar başlıyor. Burada etin içinde bulunan bir karbonhidrata karşı alerjik reaksiyon gelişiyor. Her seferinde benzer şikayetler yaşayanların kırmızı et tüketimini bırakmasını öneriyoruz” diye konuştu.

20/08/2018 15:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kırmızı et, alerji, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.