Kış Aylarında Beslenme Nasıl Olmalı?

Diyetisyen Denizgil, kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini yazdı.

ads ads ads ads
08/12/2018

ads
Kış Aylarında Beslenme Nasıl Olmalı?

Diyetisyen Leman Denizgil, HABERKIBRIS için kaleme aldığı yazıda kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini yazdı: 

Leman Denizgil'in yazısı şöyle:

Kışın gündüzlerin kısa, gecelerin ise uzun olması nedeniyle kapalı alanlarda geçirdiğimiz zamanın artması hareketsiz yaşama neden oluyor. Soğuk kış günlerinde besinlerle vücuda gerekenden fazla enerji alınması kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Mevsiminde tüketmek önemli

Her zaman o mevsime ait meyve ve sebzeyi tüketmeye çalışın, çünkü o mevsimin meyvesi ve sebzesi sizi o mevsimin hastalıklarına karşı koruyacak içeriklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin turunçgiller ile nar, elma, ayva gibi mevsim meyveleri ; ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, kereviz, pırasa gibi mevsim sebzeleri beslenmenizden eksik etmeyin.

Kış aylarında beslenme nasıl olmalı işte öneriler;

  • Kahvaltı yapmayı kış aylarında da ihmal etmemek gerekiyor. Her gün düzenli kahvaltı yaparak daha dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkün. Kahvaltıda protein ve lif zengini yiyecekler metabolizma hızını artırıyor.
  • Kırmızı et ve yumurta gibi hayvansal besinler protein demir çinkonun; özellikle kış mevsiminin getirdiği balıklar ise selenyumun iyi birer kaynağıdır.  Haftada en az 1 gün balık tüketilmelidir. 
  • Vücut ısısını dengede tutabilmek ve vücudumuzun toksinlerden arınmasını sağlamak için metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olan hayat kaynağımız suyu mutlaka yeterli miktarda içmeliyiz. Her gün en az 2 - 2,5 litre  su içilmelidir.
  • Posa içeriği yüksek meyve ve sebeplerin kullanılması sindirim sistemi sağlığının ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidirler.
  • Hastalıklardan korunmak için C vitamini yönünden zengin olan turunçgillerin tüketimine özen göstermeliyiz.
  • Kış mevsiminde azalan fiziksel aktivite ve gecelerin uzaması ile de gece geç saatlere kalan yeme içmeler vücut ağırlığına artış olarak yansıyabilmektedir. Bu artış sonunda mevsimsel depresyon da ortaya çıkmaktadır. Bu ikisini de ortadan kaldırmak için düzenli fiziksel aktivite şarttır.
08/12/2018 12:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: leman denizgil, beslenme, diyetisyen, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.